Lyhyempi työviikko kiinnostaa osaa työntekijöistä

Viikkotyöajan lyhentäminen voi jatkossa nousta palkkaneuvotteluiden yhdeksi kiistakapulaksi. Esimerkiksi liki puolet SAK:laisista olisi valmiita lyhentämään työaikaansa palkan kustannuksella. Työnantajia lyhyempi työviikko ei kuitenkaan houkuta.

Kotimaa

Tutkija Tommi Uschanovin mukaan länsimaailma on kehittynyt jo niin paljon, että osa työn tuottavuudesta pitäisi muuttaa palkannousun sijasta ajaksi. Suomessa voitaisiin Uschanovin mielestä Ranskan mallin mukaisesti ottaa käyttöön lyhyempi 35 tunnin työviikko. Hän sanoo, että lisäraha ei enää entiseen malliin lisää ihmisten hyvinvointia.

Työnantajat eivät ajatukselle kuitenkaan lämpene. Työnantajien mielestä tämän hetken maailmassa lyhyemmät työajat romuttaisivat kansantalouden kasvun.

Työntekijäliitoille asia ei ole myös ollut ensimmäisenä listalla, mutta jatkossa tilanteen uskotaan muuttuvan. Palkka- ja työaika -asiantuntija Juha Antila SAK:sta arvioi, että lyhyempi työaika tulee jatkossa yhtenä aiheena neuvottelupöytään. Antilan mielestä asia on huomioitava, sillä esimerkiksi SAK:laisista liki puolet haluaisi enemmän vapaa-aikaa kuin lisää rahaa.

Lähteet: YLE Uutiset