Kiina ei päästä Arto Halosta olympialaisiin

Kiina ei myönnä dokumenttiohjaaja Arto Haloselle viisumia Pekingin Olympialaisiin. Halosen oli tarkoitus matkata Kiinaan Veikkauksen vieraana. Viisumihakemuksen oli jättänyt Suomen Olympiakomitea.

kulttuuri

Halosen mukaan syynä on hänen vuosina 1994 - 1998 ohjaamansa dokumentti Karmapa - Jumaluuden kaksi tietä, joka käsittelee Kiinan toimia Tiibetissä. Kiinan viranomaiset pyrkivät soluttautumaan Tiibetin buddhalaismunkkiyhteisöön ajaakseen omaa ehdokastaan Dalai-lamaksi. Haloselle luvattiin hovikuvaajan asema jos hän käsittelee Kiinaa teoksessaan myönteisesti ja vallanvaihto onnistuu, ohjaaja kertoo. Hänen mukaansa kiinalaiset suuttuivat verisesti, kun dokumentti kertoi sen sijaan Kiinan sortotoimista, soluttautumisesta ja nykyinen Dalai-lama esiintyi siinä.

Virallista selitystä viisumin hylkäämiselle ei ole annettu. Halonen kertoo soittaneensa Kiinan suurlähetystöön kahdesti, mutta hänelle on kerrottu ainoastaan, että viisumia ei tulla myöntämään.

Halonen epäili jo etukäteen, auttavatko virallinen kutsujataho ja olympialaiset viisumin saamista.

- Vanhana urheilumiehenä olisi ollut mielenkiintoista nähdä olympialaiset jo tämän Tiibet-tilanteen sekä syksyllä ilmestyvän, Turkmenistanista kertovan, elokuvani takia. Tietysti tämä on mielenkiintoinen käänne näinkin.

Myöskään Suomen Olympiakomitea ei ole saanut tietoa viisumin hylkäämisestä pyynnöstä huolimatta. Olympiakomitean pääsihteeri Jouko Purontakanen kuitenkin muistuttaa, että kyseessä ei ole akkreditoitu virallisen kisadelegaation jäsen. Halonen on Veikkauksen vieras ja Olympiakomitea on toiminut viisumihaussa vain teknisenä apuna, eikä siksi ole viemässä asiaa eteenpäin. Olympiakomitean tietoon ei ole tullut muita sen kautta kulkeneita hylättyjä viisumihakemuksia. Sen yhteistyöyrityksillä on ollut vapaat kädet valita vieraitaan. Viisi yritystä vievät kaikkiaan 240 vierasta tutustumaan Olympialaisiin ja niiden järjestelyihin.

Tämä on juuri sitä politiikkaa, jota olympialaisiin ei saisi sotkea. Kiina ei asiaa välttämättä niin näe, mutta sellaisena se länsimaihin välittyy, sanoo Veikkauksen tiedotusjohtaja Ilkka Juva.

Juvan mukaan Veikkauksessa ei ennakoitu tämänkaltaisia ongelmia vieraita valittaessa. Vaikka ongelmat olisivat olleet etukäteen tiedossa, ne eivät olisi vaikuttaneet vierasvalintoihin, hän arvelee. Juva ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että Veikkaus yrittää Kiinan päätökseen vaikuttaa.

- Ei ole merkkiä, että siinä toimenpiteet auttaisivat.

Ulkoministeriöstä muistutetaan, että muiden suvereenien valtioiden mukaan Kiina päättää yksin siitä, kenet se päästää maahansa. Se, että Haloselle haettiin viisumia osana Olympiakomitean yhteistyöyrityksen delegaatiota nostaa kuitenkin rimaa hylätä viisumi, sanoo passi- ja viisumiyksikön päällikkö Hilkka Nenonen. Hänen mukaansa olympialaisten alla on tullut esiin muutama tapaus, jossa Kiina on hylännyt suomalaisen viisumihakemuksen. Yhdessä tapauksessa viisumi hylättiin toimittajalta, joka pyrki Kiinaan yksityishenkilönä.

Halosen viisumin hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähteet: YLE Uutiset