1. yle.fi
  2. Uutiset

Evira: Epäilyttäviä juustoja ei tuotu Suomeen

Elintarvikevirasto Evira on saanut Italiasta lisätietoja pilaantuneiden juustojen käytöstä elintarviketuotannossa. Arveluttavia juustoja ei Eviran mukaan ole toimitettu Suomeen.

Kotimaan uutiset

Eviran Italiasta saamien tietojen mukaan ihmisravinnoksi kelpaamatonta juustoa tuottaneiden yritysten asiakkaina ei ole ollut suomalaisyrityksiä.

Kyseisten tuotteiden toimittamisesta Suomeen ei liioin ole näyttöä. Evira ei saamiensa tietojen perusteella aio ryhtyä asiassa jatkotoimiin.

Italian viranomaisilta saamien tietojen mukaan tuotteita tai valmistuseriä, joiden valmistukseen ihmisravinnoksi kelpaamatonta juustoa on käytetty, ei kuitenkaan pystytä selvittämään. Sitäkään sitä ei saada selville, mihin tuotteita on toimitettu.

Selvityksissä on joka tapauksessa ilmennyt, että juustoja käytettiin sulatejuustojen ja juustoraasteen valmistamiseen.

Juustopetokseen sekaantuivat Italiassa toimivat yritykset Tradel, Megal ja Sical sekä Saksassa toimiva International Cheese GmbH. Lisäksi tapauksessa on ollut mukana italialainen yritys Delia.

Suomalaiset kaupan hankkijat ovat saaneet vakuutuksia eurooppalaisilta tavarantoimittajiltaan, ettei heidän valikoimissaan olevien juustojen valmistuksessa ole käytetty pilaantunutta juustomassaa.

Euroopan komissio on pyytänyt Italialta selvitystä juustopetoksesta.

Epäilyjen mukaan Italian Cremonassa toimi juustola, joka sekoitti 11 000 tonnia ihmisravinnoksi sopimatonta juustoa maitoon ja myi tuotteita edelleen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi