1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Egyptissä löydettiin faraon aurinkolaiva

Egyptistä Gizan pyramidien läheltä on löytynyt muinainen aurinkolaiva, jollaisilla faraoiden sielut purjehtivat tuonpuoleiseen. Alus kuului ilmeisesti Gizan suurimman pyramidin rakennuttaneelle farao Khufulle eli Kheopsille.

4 500 vuotta vanha alus löytyi maanalaisesta kammiosta satoina sirpaleina. Tutkijoiden tarkoituksena on koota alus mahdollisimman ehjäksi.

Aurinkolaivan vuonna 1954 löytynyt sisaralus on restauroituna museossa, joka rakennettiin löytöpaikan ylle. Soutualus on 43 metriä pitkä ja siinä on neliskulmainen kansihytti.

Setripuusta veistetty runko on sidottu hamppuköydellä. Samanlaista laivanrakennustekniikkaa käytettiin Punaisenmeren, Persianlahden ja Intiameren rannoilla aivan viime aikoihin asti.

Nyt löydetty alus on ilmeisesti hieman sisartaan pienempi mutta muutoin samanlainen. Sen setri- ja akasialankut ovat säilyneet huonommin kuin aiemman löydön puuosat. Tutkijat ovat siihen osasyyllisiä, sillä heidän aikoinaan avaamastaan kurkistusreiästä pääsi kammioon hyönteisiä ja ilmaa.

Laivan entistäminen voi viedä vuosikymmenen, arvioi Egyptin museoviraston johtaja Zahi Hawass. Edellisellä kerralla työ kesti paljon pitempään, koska tutkijoilla oli mallinaan vain haudoista löydettyjä pienoismalleja ja kaiverruksia.

Tutkijat toivovat uuden löydön valaisevan sitä kysymystä, oliko aurinkolaivoista seilaamaan hautasaatossa Niilillä vai tehtiinkö ne vain hengellisiksi kulkuneuvoiksi.