Olympialaiset ensimmäistä kertaa kokonaan teräväpiirtolähetyksinä

Kiina valmistautuu kovaa vauhtia runsaan kahden viikon kuluttua alkaviin olympiakisoihin. Kisat lähetetään ensimmäistä kertaa kokonaan HD- eli teräväpiirtolähetyksinä. Tekniikasta vastaa belgialainen yritys, josta on tullut maailman johtava uuden tv-teknologian yritys.

Ulkomaat

Useat perheet ovat varustautuneet olympiakisoja varten hankkimalla uuden teräväpiirtotelevision. Satoja tunteja kisatapahtumia lähetetään kymmeniin miljooniin kotikatsomoihin ympäri maailmaa.

Lintissä lähellä Brysseliä pakataan viimeisiä teräväpiirtokameroita lentorahtikontteihin. 60 työntekijän Alfacam vastaa olympialaisten televisioinnin teknologiasta.

Yrityksen isä Gabriel Fehervari on parissakymmenessä vuodessa noussut vaativien televisiotuotantojen ykkösmieheksi.

- Toimiminen suuressa maailmassa vaatii erikoistumista. Laitteiden täytyy olla harvinaisia, mutta kysyttyjä. Lisäksi olemme yrittäneet olla kekseliäitä tulevaisuuden tekniikan suhteen, Fehervari.

Yritys on toimittanut kisoja varten Pekingiin 18 teräväpiirto-ulkotuotantoautoa ja 250 teräväpiirtokameraa sekä teknisen ryhmän.

Lopusta vastaa eri maista kootut tuotantotiimit. Yleisradio hoitaa esimerkiksi avajaisten, lähes koko yleisurheilun ja päättäjäisten taltioinnin. Asiakkaat haluavat aina uusinta tekniikkaa 60 hengen yritys on saanut hoitaakseen olympialaiset jo kolmannen kerran, megaluokan konsertteja ja poliittisia huippukokouksia. Fehervarin mukaan tämä on mahdollista, koska asiakkaat haluavat aina uusinta tekniikkaa. - Investoimme ensimmäisenä eurooppalaisena 16:9 kuvakokoon, otimme käyttöön teräväpiirtotekniikan ja taltioimme vieläpä konsertin 3-ulotteisena, kehuu Fehervari. Nyt pitää katsoa taas tulevaisuuteen, toteaa Fehervari. Mobiilitelevisio on seuraava ja vähän kauempana häämöttää kolmiulotteiset televisiolähetykset. Viisi sääntöä pitää kuitenkin täyttyä, jotta leikkiin kannattaa ryhtyä. - Pitää olla laitteet, huippulaatuinen tekniikka, käyttäjät, suuret televisioyhtiöt mukana, koska ilman ei ole käyttäjiä ja viimeisenä tarjontaa kuluttajahintaan, luettelee Fehervari. Esimerkiksi YLE ei itse voi tarjota olympialaisista teräväpiirtokuvaa sillä sen lähetyskapasiteetti ja tekniikka eivät vielä riitä, mutta se on tehnyt sopimuksen Canal Digitalin kanssa, joka tarjoaa Ylen kisalähetykset teräväpiirtona. Kolmiulotteiset televisiolähetykset häämöttävät tulevaisuudessa, mutta ennen kuin ne ovat kuluttajan käytössä, menee vielä 10-15 vuotta, arvioi Fehervari. YLE Uutiset