EU:n johtajat kiitelleet Karadzicin pidätystä

Euroopan unionin johtajat ovat kiitelleet Bosnian serbien entisen johtajan Radovan Karadzicin pidätystä. Serbian uutta hallitusta kehuttiin erityisesti sen yhteistyöhalusta Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa. Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi pidätyksen olevan tärkeä, muttei vielä riittävä askel Serbian tiellä kohti Euroopan unionin jäsenyyttä.

Ulkomaat

Serbia luovuttaa Karadzicin tuomioistuimeen Haagiin. Asiasta on ilmoittanut Serbian sotarikossyyttäjä. Serbian viranomaiset ovat kertoneet uusia tietoja Karadzicin pidätyksestä ja piileskelystä sitä ennen.

Serbian hallituksen mukaan sotarikoksista etsintäkuulutettu Radovan Karadzic pidätettiin maanantaina lähellä Belgradia.

Bosnian serbitasavaltaa vuosien 1992 - 1995 sodan aikana johtanut Karadzic käytti piileskellesään väärää henkilöllisyyttä.

Serbian viranomaisten mukaan Karadzic oli muuttanut ulkomuotonsa lähes täydellisesti. Serbian hallitus on julkaisut Karadzicista myös valokuvan. Siinä Karadzicilla on pitkä valkea parta, olkapäille ulottuva valkea tukka ja silmälasit.

Karadzic on koulutukseltaan lääkäri. Hän oli harjoittanut yksityisesti lääkärin tointa Belgradissa ja keskittynyt vaihtoehtoisiin hoitoihin.

Radovan Karadzic oli paljastunut, kun Serbian viranomaiset etsivät toista sotarikoksista etsintäkuulutettua, Ratko Mladicia. Poliisi ja salainen palvelu olivat tarkkailleet Mladicin avustajan avustajaa ja törmänneet Karadziciin.

Salaisen palvelun erikoisjoukot olivat pidättäneet Karadzicin, kun tämä oli siirtymässä piilopaikasta toiseen.

Karadzicia kuulusteltu alustavasti

Radovan Karadzic on ollut alustavassa kuulustelussa Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Karadzic ei kuulustelussa vastannut syytöksiin.

Asianajaja Svetozar Vujacicin mukaan Karadzic oli sanonut tutkintatuomarille, että oikeudenkäynti häntä vastaan olisi farssia.

Jo yöllä oikeuslääkäri tutki pidätetyn ja totesi Karadzicin olevan vakaassa kunnossa. Karadzicin pidäyksen yksityiskohdat ovat vielä epäselviä.

Serbian turvallisuusjoukkojen kerrottiin pidättäneen Karadzicin maanantai-iltana. Asianajajan mukaan Karadzic oli kuitenkin kertonut kuulustelujen aikana, että hänet oli pidätetty jo viime perjantaina.

Lähes 13 vuotta pakosalla

Maailman etsityimpiin kuuluneen sotarikollisen pidätyksen vahvistivat tiistain vastaisena yönä niin Serbian presidentti kuin entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä kansainvälinen tuomioistuinkin.

13 vuotta pakoilleen Karadzicin pidättivät maanantai-iltana Serbian turvallisuusviranomaiset. Hänet on viety Belgradiin sotarikostuomioistuimen tutkivan tuomarin pakeille, mistä hänet tullaan siirtämään Haagiin.

63-vuotias Karadzic ei tehnyt pidätettäessä vastarintaa. Hallituslähteet kertovat, että häntä oli seurattu jo viikkoja kansainvälisen tiedustelupalvelun vinkin perusteella.

Karadzicin on kerrottu yli kymmenen vuoden pakoilunsa aikana muun muassa piileskelleen vuorilla Bosnian, Serbian ja Montenegron raja-alueella esiintyen ortodoksimunkkina pää paljaaksi ajeltuna.

Jotkut tiedotusvälineet ovat puolestaan kertoneet, että hän olisi paennut Venäjälle.

Nyky-Euroopan pahimmat raakuudet ICTY syyttää Karadzicia 8 000 ihmisen joukkomurhasta Srebrenican verilöylyssä vuonna 1995 ja kansanmurhasta Sarajevon piirityksen aikana Bosnian sodassa vuosina 1992 - 1995. Piirityksessä kuoli yli 10 000 ihmistä.

Srebrenican ja Sarajevon tapahtumia pidetään Euroopan raa'impina toisen maailmansodan jälkeen. Toinen ICTY:n syyttämä Bosnian sodan pääarkkitehti, kenraali Ratko Mladic, on yhä vapaalla jalalla, kuten myös etnisistä puhdistuksista syytetty ja niin ikään etsintäkuulutettu serbipoliitikko Goran Hadzic.

Lähteet: Reuters, AP, AFP