1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bengt Pohjanen ja Kaj Chydenius tekevät oopperaa Suomen sodan todellisuudesta

Kirjailija Bengt Pohjasen ja Säveltäjä Kaj Chydeniuksen oopperatrilogian kolmatta osaa Sotaoopperaavalmistellaan kovaa vauhtia. Ensi kesänä ensi-iltansa saavan oopperan tekijät haluavat teoksessaan antaa realistisen kuvan Suomen sodasta.

kulttuuri

Kuva kyseisen sodan tapahtumista on jäänyt pitkälti kansallisrunoilija J.L. Runebergin runollisten kuvausten varaan. Taiteellisista ansioistaan huolimatta runojen yhtymäkohdat siviiliväestön tai edes sotilaiden todellisiin kokemuksiin ovat vähäiset.

- On Vänrikki Stoolin tarinat ja sankarihymnit, mutta meiltä puuttuu se realistinen kuvaus, jonka tässä haluan antaa, kirjailija Pohjanen kertoo. Alun alkujaan Sotaoopperan piti käsitellä neljää eri sotaa. Kirjailija kertoo kuitenkin oivaltaneensa pian, että yhteen oopperaan mahtuu vain yksi sota. Jatkoa on kuitenkin luvassa. - Jatkamme yhteistyötä niin kauan kuin Kaj Chydenius on mukana, ja hän on mukana niin kauan kuin me jaksamme. Tämä on ollut todella menestyksellistä, Pohjanen sanoo. Trilogia päättyy sotaan Sotaooppera on Pohjasen ja Chydeniuksen suunnitteleman trilogian viimeinen osa. Sen on määrä olla huomattavasti mittavampi, kuin sitä edeltäneet Joppaus-ooppera ja Laestadius-ooppera. - Katsomoon mahtuu kaksi tuhatta ihmistä ja näyttämöllä tulee olemaan 150 plus hevoset ja kanuunat, Pohjanen kertoo. Sotaooppera saa ensi-iltansa ensi kesänä Tornionjokirannassa Haaparannalla. Kirjailijan mukaan Sotaoopperan libretto on valmis, teoksen lauluja on jo sävelletty ja rahoitusta sitä varten on saatu 2,2 miljoonaa kruunua.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi