1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvanveistäjä Laila Pullinen veisti kuvia räjäyttämällä - taiteilijan juhlanäyttely muistuttaa taiteilijan tehtävästä

Vantaalla on avautunut Laila Pullisen juhlanäyttely, joka esittelee taiteilijan viisikymmenvuotista uraa. Pullinen tunnetaan erityisesti suurikokoisista pronssiteoksista, joiden aiheena ovat usein antiikin myytit, raamatulliset aiheet ja naisfiguurit.

Taiteilijajuhlanäyttely Nissbackan kartanon Veistospuistossa Vantaalla esittelee harvinaisen pitkän uran tehneen taiteilijan ja kulttuurivaikuttajan työpanoksen.

Laila Pullinen tunnetaan uranuurtajana erityisesti pronssin ja graniitin veistäjänä. Hän valmistui Suomen Taideakatemiasta 1956. Naiskuvanveistäjät olivat vielä harvassa, sillä raskaan alan ei katsottu sopivan naisille.

- Opettajat huomasivat, että liike oli minulle jonkinlainen pakkomielle. Viivat ja veistokset olivat voimakkaassa liikkeessä, niin kuin tuuli heiluttaisi niitä. Minulle huomautettiinkin tästä ensin vähän kielteisessä sävyssä. Myöhemmin kaikki opettajat kuitenkin sanoivat, että pidä vain linjasi, muistelee Laila Pullinen.

Halu tehdä uutta Laila Pullinen imi kansainvälisiä vaikutteita Unescon stipendiaattina Italiassa. - Tuli halu nähdä, mitä oikea klassismi on ja halu saada tehdä siitä oma päätelmänsä, hän kertoo. Kuvanveistäjänä Laila Pullinen on ennakkoluulottomasti halunnut kehittää alaa, muun muassa käyttämällä uusia valutekniikoita. Uudenlaisella räjäytystekniikalla toteutettu kuparireliefi Aurinko tunturissa esiteltiin Montrealin maailmannäyttelyssä vuonna 1967. Valtion taidekilpailun ensimmäisen palkinnon nuori kuvanveistäjä sai vuonna 1963. Vihjaileva antiikki Työ jatkuu. Uusissa piirustuksissaan Kuvataideakatemian kunniatohtoriksi vuonna 2006 nimitetty taiteilija haluaa tutkia alastomuutta, tällä kertaa miehen alastomuutta ja sielua - herkkyyttä. Veistosten aiheissa Laila Pullinen taas on palannut antiikin sankarihahmoihin. Niillä peilataan myyttistä todellisuutta. - Väittäisin, että länsimaisessa sivistyksessä ja taiteessa antiikin kosketus on piilotettuna, mutta se vaikuttaa kaiken aikaa. Minusta yleisöä ei saa jättää yksin, vaan tästä täytyy antaa vihjeet, ajattelee Pullinen. Taide nostaa kysymyksen

- Taide on kautta aikojen kuljettanut kirjoittamattomana tietona sitä, mitä merkitsee olla ihminen. Taide kehoittaa jokaista miettimään olemisen ehtoja. Ihmiset ovat aina miettineet samoja asioita, eivätkä ole saaneet selkeitä vastauksia tai selityksiä, Laila Pullinen pohtii.

- Aina pitää kuitenkin jaksaa kysyä: miksi.

Professori ja kuvanveistäjä Laila Pullinen täyttää maanantaina 75 vuotta. Viisikymmenvuotista taiteilijauraa juhlistava näyttely on esillä Vantaalla Nissbackan veistospuistossa elokuun loppuun saakka.