1. yle.fi
  2. Uutiset

Arvio: Yön ritari on paras Batman-elokuva

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Christopher Nolan on nyt virallisesti pelastanut Batman-elokuvakonseptin. Yön ritari on toiminnantäyteinen ja hyvin näytelty sarjakuvan ja trillerin välillä tasapainoileva elokuva, joka povaa sarjalle elinvoimaista jatkoa.

viihde

Elokuva jatkaa melko lailla siitä, mihin aiempi jäi. Batmanista on tullut kaupungin epävirallinen järjestyksenvalvoja, jota ihaillaan ja jäljitellään. Poliisipäällikkö Gordon, jonka pitäisi ottaa Batman kiinni, taistelee salaa rikollisia vastaan tämän rinnalla. Sankarien rintamaan nousee Yön ritarissa myös median kiiltokuvapoika ja uraohjus, piirisyyttäjä Harvey Dent. Lain kulissien takana toimiva kolmikko päättää ratkaista Gothamin mafiaongelman kerralla. Rikolliset hätääntyvät kauhun tasapainon heilahduksesta, ja vastaiskua johtamaan ilmestyy naama maalattuna esiintyvä, vinksahtanut alamaailman tulokas, josta tiedetään vain nimi: Jokeri. Asetelmasta käynnistyy kierre, jossa ainoastaan Jokeri ei joudu kyseenalaistamaan keinojaan. Valkokankaalla musta ja valkoinen ritari

Christian Bale on luvannut pukea Batmanin viitan harteilleen kolmannenkin kerran, jos Nolan vain saadaan ohjaajaksi. Toivottavasti saadaan.

(siirryt toiseen palveluun)Ville Laakso, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)

Gotham ei ole enää goottilainen fantasiakaupunki, vaan nykyaikainen lasitornien meri. Kolkkojen katujen ja rahaa huokuvien kattohuoneistojen välinen ristiriita erottaa elokuvan rahassa kylpevät hahmot massoista. Pakkomielteinen Bruce Wayne käyttää naamaria molempien parissa.

Batman on entistä enemmän antisankari. Hän hakkaa, pelottelee, vakoilee ja vastaa vain itselleen. Valkoisen ritarin tehtävät jäävät Harvey Dentille, vaikka tämä onkin saamassa roolin bonuksena Bruce Waynen naisen. Batman jahtaa päämääriään täysin tinkimättä, ja silti taustalta löytyy epäilevä ihminen.

Ihminen löytyy myös Jokerin naamion alta. Pitänee uskoa, kun kerran elokuvassa niin sanotaan. Mutta hän on ihminen samalla tavalla kuin Kevin Spaceyn esittämä murhaaja oli ihminen Seitsemässä. Jokeri ilmestyy tyhjästä ja aloittaa Gothamissa ennennäkemättömän terroriaallon ilman mitään inhimillistä motiivia. Kantavana ideana on synnyttää kaaos kääntämällä ihmiset toisiaan vastaan. Jokeri vaatii gothamilaisia tarttumaan aseisiin, tai hän tekee jotain vielä pahempaa. Melko moni olisi ottamassa tarjouksen vastaan. Kärjistys on tällä kertaa siunaus

Christopher Nolan on suodattanut supersankariteemasta trillerin, jossa naamiohahmojen tehtävänä on kärjistää tarinan elementit äärimmilleen. Ja pääosien esittäjät tekevät työtä käskettyä.

Eläytymisestään tunnettu Christian Bale on yhä vakuuttavin Batman. Hän esittää Waynen molemmat roolit antaumuksella, juuri riittävän ylinäyteltynä. Taso on vähintään samaa, johon yleisö ihastui edellisessä elokuvassa.

Heath Ledgerin roolityön Jokerina on väläytelty jopa johtavan postuumiin Oscariin. Ylistykseen vaikuttanee Ledgerin kuolema pian kuvausten jälkeen, mutta sarjakuvahahmoksi kyseessä on silti harvinaisen hyvä esitys. Lopputulosta auttaa vielä käsikirjoitus, jossa hahmo on päivitetty rikollispellestä arkkityypiksi, jonkinlaiseksi ihmisten pimeiden puolien tiivistymäksi.

Muista näyttelijöistä vakuuttavat etenkin rooleissaan jatkavat Gary Oldman (poliisipäällikkö Gordon) ja sympaattinen Michael Caine (hovimestari Alfred).

Kolme säröä Yön ritarissa on: 1. Tarinaan on uitettu liian läpinäkyviä elementtejä Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ongelmista. 2. Elokuva yrittää vastata kaikkiin esittämiinsä moraalisiin kysymyksiin. 3. Lopputulos on 2,5 tunnin mittainen. Yhdysvaltain poliittinen tilanne tuntuu nykyisin tihkuvan joka toiseen Hollywood-tuotantoon. Mutta amerikkalaisine mausteineenkin Yön ritari on paras Batman-elokuva. Batman-elokuvien suosio on taas hetkeksi pelastettu

Kohta 20-vuotias Batman-elokuvien sarja alkoi lupaavasti: Tim Burtonin ohjaamat ja tämän vinksahtaneelle tyylille uskolliset kaksi ensimmäistä elokuvaa synnyttivät fanikunnan ja saivat myös markkinakoneiston liikkeelle ennen sarjakuviin perustuvien elokuvien kulta-aikaa.

Seuraavaksi ohjaajan pallille istui kuitenkin Joel Schumacher, joka lievensi konseptin tummia sävyjä ja laittoi tilalle muovia ja huonoa huumoria. Vuonna 1997 julkaistu Batman & Robin olikin sitten jo niin luokaton, että ohjaaja itse pyysi faneilta anteeksi ja sarja pantiin jäihin. Jatkosta päätettiin vasta usean vuoden jälkeen, kun Nolan lupautui Batmania pelastamaan. Ehtona oli, että hän saa aloittaa sarjan alusta, ilman menneisyyden painolastia. Nolan oli siihen mennessä keskittynyt lähinnä kerronnan rakenteella kikkaileviin trillereihin (mm. Memento, Insomnia), mutta vuonna 2005 valmistunut viittasankarin syntyä kuvaava Batman Begins vakuutti yleisön ja studion. Samalla jatko-osaan kohdistetut toiveet pomppasivat uudelle tasolle. Eikä Nolan pettänyt. Yön ritari on jo saavuttanut Yhdysvalloissa yleisön ja kriitikoiden suosion sekä rikkonut avausviikonlopun lipunmyyntiennätyksen.

Lue seuraavaksi