1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjä on noussut Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi

Venäjä on alkuvuodesta kirinyt Saksan ohi Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi. Tuonnin arvoa nostaa Venäjältä tuotavan raakaöljyn raju hinnannousu. Vientiä puolestaan vauhdittaa itänaapurin nopea talouskasvu.

Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Venäjän osuus Suomen kokonaistuonnista nousi lähes 18 prosenttiin. Vientitilastoissa Venäjä kiri reilun kymmenen prosentin osuudella täpärästi ohi Saksan. - Venäjän nopeasti kasvavat markkinat ovat meille suomalaisille melkoinen onnenpotku, sanoo ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitokselta. Naapurin kanssa on Lainelan mukaan aina vähän helpompi tehdä kauppaa kuin kaukaisempien maiden kanssa, ja Venäjän investoinnit ovat kasvaneet esimerkiksi Saksaa nopeammin. Vilkas investointi näkyy viennissä Venäjän vilkas investointivauhti näkyy vientinimikkeissä. Yli puolet Suomen viennistä itänaapuriin on teollisuuden koneita, moottoreita, sähkölaitteita sekä autoja. Autot ovatkin viennin suurin tavararyhmä. - Autojen jälleenvienti Venäjälle on tilastokummajainen ja eräs merkki vaikeudesta seurata maailmankaupan tavaravirtoja, kuittaa ekonomisti Lainela. Valtaosa Suomen läpi kulkevista autoista matkaa Venäjälle transito- eli kauttakuljetuksina eikä niistä jää jälkeä Suomen tuonti- tai vientitilastoihin. Viime vuonna tulli tilastoi Suomen vieneen Venäjälle lähes 70 000 autoa. Kysymys on niin sanotusta jälleenviennistä, eli autot tuodaan ensin Suomeen ja tullataan täällä. Autojen jälleenvienti Venäjälle lisääntyi viime vuonna nopeasti. Sen sijaan aiemmin suosittu matkapuhelinten jälleenvienti on tyrehtynyt. Raakaöljyn hinnannousu kasvattaa tuonnin arvoa

Suomi tuo Venäjältä pääasiassa energiaa: öljyn lisäksi myös kaasua, kivihiilta ja sähköä. Raakaöljyn tuontihinta kasvoi 1,5-kertaiseksi alkuvuodesta. Tullin katsauksen mukaan kaasun tuonnin arvo on tammi - maaliskuussa kasvanut kolmanneksen ja sähkön tuonti yli kaksinkertaistunut.

- Maailmanmarkkinahinnoille emme voi mitään ja jostain meidän täytyy öljyä tuoda, kumoaa ekonomisti Seija Lainela epäilyt Suomen liiasta riippuvuudesta Venäjän raakaöljystä.

Suomen Pankin siirtymätalouden tutkimuslaitoksella ekonomistina työskentelevä Lainela sanoo, että Venäjän ykköstila Suomen kauppakumppanina ei ole tärkeää, mutta sen kärkisijoilla säilyminen on.

- Meillä on kolme tärkeää ulkomaankauppakumppania: Euroopan talousmahti Saksa sekä naapurimaat Venäjä ja Ruotsi. Se mikä näiden keskinäinen järjestys vienti-ja tuontitilastoissa on, ei ole kovin tärkeää, sanoo Lainela.