1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kalajoen tulva aiheutti maataloudelle suuret vahingot

Kalajoen tulva on kääntynyt laskuun. Kalajoen pinta on laskenut eilisistä huippulukemista noin 10 senttimetriä, sivuojissa jopa puolella metrillä. Palopäällikkö Pekka Similän mukaan tulvan aiheuttamat vahingot kiinteistöille jäivät vähäisiksi, sen sijaan maataloudelle se aiheutti paljon vahinkoja Kalajoen, Ylivieskan ja Alavieskan alueella.

luonto

Veden alla on ollut satoja hehtaareita peruna-, vilja- ja mansikkapeltoja. Paikoin vesi oli niin korkealla, että viljankorret olivat kokonaan pinnan alla.

Tulvan laskemisesta huolimatta Alavieskassa on kuitenkin vielä kahdeksan taloa saarroksissa.

Ylivieskan keskustassa ongelmia aiheutti erityisesti Kopakko-joen tulvinta. Kellareihin tulvinut vesi on nyt saatu pumpattua pois. Tulva poikkeuksellinen ajankohtaan nähden Kalajoen tulva on erittäin poikkeuksellinen ajankohtaan nähden. Niskakosken virtaama on vain kerran 40 vuoden aikana kivunnut vastaaviin lukemiin tulvakauden ulkopuolella. Viimeksi virtaus oli yhtä kova tulvavuoden 2000 keväällä. Pohjanmaan tulvat johtuvat poikkeuksellisen rankoista sateista, jotka kestivät sunnuntaista tiistaihin. Esimerkiksi Kalajoen vesistöalueella satoi kolmen vuorokauden aikana 60 - 80 ml, mikä on enemmän kuin tavallisesti koko heinäkuussa. Vesistöjen virtaamat kääntymässä laskuun Alkuviikon sateiden vaikutus näkyy vesistöissä vielä useita päiviä. Osa järvistä on ollut jo loppuviikosta laskussa, mutta esimerkiksi Lapuanjoen vesistöissä virtaamat saattavat paikoin vielä nousta säännösteltyjen järvien juoksutusten myötä. Useimpien vesistöjen vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden jopa ennätyksellisen korkealla. Kuortaneenjärven vedenpinta on noussut kolmessa päivässä 60 senttiä. Lappajärvi puolestaan on miltei 20 senttiä ajankohdan keskitasoa ylempänä. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi