Hyppää sisältöön

Hormonilääke kannattaa antaa laastareilla, ei tabletteina

Vaihdevuosien jälkeisen hormonikorvaushoidon tiedetään lisäävän sappikivisairauden riskiä. Nyt brittitutkijat ovat saaneet viitteitä siitä, että korvaushoidon annostelutavalla on vaikutusta sappikivien ilmaantumiseen.

Vaihdevuosioireiden hoidossa käytettäviä naishormoneita voidaan annostella niin suun kautta otettavien tablettien kuin iholle asetettavan laastarin muodossa.

BMJ-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin miljoonan naisen aineistosta, miten hormonikorvaushoidon annostelutapa vaikutti sappikivisairauden ilmaantumiseen yli viiden vuoden aikana.

Tuloksista ilmeni aikaisempien tutkimusten mukaisesti, että hormonikorvaushoito lisää sappikivisairauden riskiä. Hormonilaastarit osoittautuivat kuitenkin tabletteja sappirakkoystävällisimmiksi. Hormonikorvaushoitoa tablettien muodossa saaneiden naisten riski joutua sairaalahoitoon sappikivien vuoksi oli 60 prosenttia suurempi ja laastarin muodossa saaneiden 20 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet hormonikorvaushoitoa.

Tutkijat laskivat, että jos hormonikorvaushoitoa saavat naiset käyttäisivät tablettien sijasta laastareita, voitaisiin viiden vuoden aikana joka 140. käyttäjällä estää sappikivitaudin seurauksena sappirakon poisto.

Nyt havaittu ero annostelutapojen välillä johtuu tutkijoiden mukaan luultavasti siitä, että ihon kautta annosteltuna naishormonit välttävät maksassa niin kutsutun ensikierron metabolian, joka voi puolestaan vähentää kuona-aineita sapessa.

Uutispalvelu Duodecim