The Sound of Music -musikaaliperheen jäsen palasi 94-vuotiaana Salzburgiin

The Sound of Music -musikaaliperheen jäsen on tehnyt vielä yhden matkan vanhaan kotitaloonsa Salzburgiin ennen kuin rakennus muuttuu hotelliksi. Matka Yhdysvalloista synnyinmaahan Itävaltaan oli 94-vuotiaan Maria von Trappin erityinen "viimeinen toivomus".

Maria von Trapp kuului leski-isän lapsikatraaseen, jonka hoitajaksi palkatusta laulavasta nunnasta tuli Julie Andrewsin tulkitsemana yksi elokuvamusikaalien ikoneista.

Myös näyttämöillä suosittua The Sound of Music -musikaalia esitetään edelleen eri puolilla maailmaa. Parhaillaan se on ohjelmistossa muun muassa Lontoossa. Musikaali loppuu, kun von Trappin perhe lähtee pakoon Itävallan natsimiehitystä. Tosielämässä tarina jatkui: aito perhe muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1938 ja jatkoi yhteistä laulamista vielä parinkymmenen vuoden ajan. Lapsiluku oli lisääntynyt jo ennen pakoa paroni von Trappin ja hänen nuorikkonsa kolmella yhteisellä lapsella. Maria von Trappista, toiseksi vanhimmasta tyttärestä, tuli sittemmin lähetyssaarnaaja. Himmler asui von Trappien talossa Salzburgin turismille von Trappien tarina on iso vetonaula, jopa kaupungin suuren pojan Wolfgang Amadeus Mozartin veroinen. Arviolta 80 prosenttia kaupungin sadoista tuhansista vuosittaisista turisteista haluaa nähdä sekä aidot tapahtumapaikat että filmin kuvauspaikat. Matkailijoille tarjotaan niin The Sound of Music -kiertoajeluja kuin The Sound of Music -nukketeatteria kappelissa, jossa paroni von Trapp ja nunnan kaavusta luopunut Maria vihittiin. Von Trapp -museo on vasta rakenteilla, mutta talo, jossa perhe aikoinaan asui, on juuri remontoitu hotelliksi innokkaimmille faneille. Puutarhassa on myös hääkappeli. Elokuvan kartano talo ei kuitenkaan ole, vaan sitä esitti Salzburgin lähellä sijaitseva pieni linna. Hotellihanke on herättänyt myös vastustusta. Paikallisia asukkaita ei riemastuta ajatus turistibusseista kapealla kadulla, ja oman sävynsä asialle antaa se, että sodan aikana talon asukas oli natsijohtaja Heinrich Himmler. Arvostelijat kysyvät, onko soveliasta järjestää esimerkiksi hääjuhlia sellaisessa paikassa. DPA, Reuters, YLE Uutiset