Katoliset järjestöt toivovat ehkäisykiellon kumoamista

Kymmenet katoliset järjestöt vaativat, että katolinen kirkko kumoaa kirkon jäseniä koskevan ehkäisykiellon.

Ulkomaat

Katoliset toisinajattelijaryhmät ovat julkaisseet Italian suurimmassa sanomalehdessä Corriere della Serassa avoimen kirjeen, jossa moittivat katolisen kirkon kondomikiellon seurauksia katastrofaalisiksi.

Kirje oli ajoitettu ehkäisykiellon vuosipäiväksi. 40 vuotta sitten silloinen paavi Paavali VI julkaisi syntyvyyden sääntelyä koskevan kiertokirjeen Humanae vitae, jossa hän kielsi ehkäisyvälineitten käytön.

Avoimen kirjeen laatijat sanovat kiellon seurauksia tuhoisiksi etenkin eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa se asettaa heidän mielestään erityisesti köyhät naiset hengenvaaraan sekä altistaa miljoonia ihmisiä aidsille. Kirjoittajat myös huomauttavat, että katolilaiset käyttävät kiellosta huolimatta ehkäisyvälineitä eivätkä koe tekevänsä syntiä. Tämä aiheuttaa kirkon sisälle vakavia ristiriitoja.

Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardini on vastannut avoimeen kirjeeseen, että se on maksettua propagandaa. Hän sanoo, ettei kondomien käytöllä ole pystytty estämän aidsin leviämistä ja ettei aidsilla sekä uskonnoilla ole toistensa kanssa tekemistä.

Lähteet: Reuters, AFP