WTO:n maailmankaupan vapauttamista koskevat neuvottelut pitkittyvät edelleen

Genevessä käynnissä olevat maailmankauppajärjestön WTO:n neuvottelut pitkittyvät edelleen. Neuvotteluiden oli tarkoitus päättyä tänään lauantaina, mutta WTO:n pääjohtajan Pascal Lamy on ilmoittanut kokousta jatkettavan mahdollisesti keskiviikkoon asti.

Ulkomaat

- Kokous päättyy, kun työmme on valmis, Lamyn edustaja ilmoitti.

Kaikkiaan 35 maan ministerit ovat neuvotelleet Genevessä maanantaista lähtien muun muassa maataloustukien ja tuontitullien vähentämisestä. Tarkoitus on viimein saada aikaan uusi maailmankauppasopimus, josta on väännetty kättä jo seitsemän vuotta. Sopimukseen olisi liittymässä lähes 150 maata.

Euroopan unionin puolesta neuvotteleva kauppakomissaari Peter Mandelson sanoo olevansa tyytyväinen WTO:n pääjohtajan ehdottamaan kompromissiesitykseen. Hänen mukaan myös maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel on kelpuuttanut sopuesityksen. Fischer Boel on aiemmin vakuutellut EU-maiden enemmistön kannattavan neuvotteluiden jatkamista nykyisen kompromissin pohjalta.

EU-maat eripuraisina sopimuksesta Mandelsonin vakuutteluista huolimatta EU-maiden rivistö onkin hajonnut kokouksen aikana: Ranskan kauppaministeri Anne-Marie Idrac on ilmoittanut Ranskan ja "useiden muiden maiden" olevan tyytymättömiä nyt neuvoteltuun sopimukseen. Myös Italia ja Irlanti ovat jo aiemmin ilmoittaneet, etteivät ne ole halukkaita hyväksymään sopimusta. Maita hiertävät erityisesti vaatimukset maataloustukien vähentämisestä. Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoi lauantaina keskustelleensa maailmankauppasopimuksesta Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn kanssa. Berlusconin sanojen mukaan molemmat valtiomiehet ovat "erittäin huolestuneita sopimuksen nykymuodosta". Ranskan kauppaministerin Anne-Marie Idracin mukaan EU-maat aikovatkin vaatia kauppakomissaariaan neuvottelemaan nykyistä kompromissia paremman sopimuksen - siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Ruotsi on ilmoittanut olevansa valmis hyväksymään myös nyt ehdotetun sopimuksen sellaisenaan. Kauppakomissaari Mandelsonin mukaan hänellä ja maatalouskomissaari Fischer Boelilla on kuitenkin neuvotteluissa EU-maiden tuki takanaan, sillä monet EU:n ministereistä ovat vakuuttaneet hänelle tahtoaan viedä vuonna 2001 aloitettu, niin sanottu Dohan neuvottelukierros nyt loppuun. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.). Myös monet muut valtiot, kuten Intia, Japani ja Etelä-Afrikka, ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä sopimukseen. Reuters, AP, AFP