1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intian lauantain pommi-iskuissa kuoli 45

Intian Ahmadabadissa lauantaina tehtyjen pommi-iskujen uhrimäärä on noussut 45:een, kertoo Intian poliisi. Sairaaloissa on lisäksi hoidettavana yli 150 loukkaantunutta.

Kaupungissa räjähti runsaan puolen tunnin sisällä 17 pommia. Iskujen tekijäksi on ilmoittautunut aiemmin tuntematon Intian mujahediin -niminen järjestö. Pommisarjan laajuus osoittaa silti, että niiden takana on laaja ja hyvin organisoitu järjestö.

Intian tiedotusvälineiden mukaan iskujen tekotapa on samanlainen kuin Jaipurin kaupungissa toukokuussa ja useissa viime vuonna tehdyissä iskuissa.

Ahmadabadin poliisi on ottanut kiinni noin 30 henkilöä iskuista epäiltyä.

Intian viranomaiset ovat kiihdyttäneet terrorismin vastaisia toimia, sillä edellinen suuri pommi-iskujen sarja tapahtui vasta perjantaina Bangaloressa, maan eteläosassa.

Bangaloressa räjähti seitsemän pommia, jotka surmasivat viisi ihmistä. Bangalore on yksi Intian tärkeimmistä teollisuuskeskittymistä, jossa muun muassa Nokialla on suuri toimipiste.

Terrori-iskujen varsinaista syytä ei tiedetä, mutta asiantuntijat arvelevat terroristien pyrkivän kärjistämään Intian hinduenemmistön ja muslimivähemmistön välistä eripuraa. Samaa mieltä ovat Intian johtajat, jotka ovat vedonneet iskujen jälkeen rauhan ja järjestyksen puolesta.

Pakistanin väitetään tukevan Intian muslimiseparatisteja. Pakistan kiistää tämän, mutta pommi-iskujen arvellaan silti haittaavan maiden välistä rauhankehitystä. Intian poliittinen johto on vedonnut kansalaisiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina väkivallanteoista huolimatta.