Carla Bruni, PS3 ja House pääsivät tietosanakirjaan - saksankielinen Wikipedia julkaistaan kirjana

Internetin ilmainen tietosanakirja Wikipedia julkaistaan kirjana Saksassa. Brittilehti Guardianin mukaan teoksen sivuille aiotaan painaa 50 000 eniten luettua artikkelia viimeisten kahden vuoden ajalta.

kulttuuri

Wikipedian painetulla versiolla on kaiken kaikkiaan 90 000 eri tekijää, joiden nimet vievät 30 liuskaa kirjan tuhannesta sivusta. Kaikki teokseen päätyneet artikkelit on lyhennetty ja niiden faktat on tarkistettu ennen julkaisua. Alati päivittyvän Wikipedia-sivuston ideana on, että rekisteröidyt käyttäjät voivat ilmaiseksi muokata tietosanakirjan artikkeleja. Epäilyistä huolimatta sivuston on todettu vetävän tarkkuudessaan vertoja jopa perinteisemmille tietosanakirjoille. Wikipedia aikansa kuvana Saksankielisen Wikipedian kustantaja Bertelsmann Lexicon pitää painetun teoksen sisältöä ilmauksena ajan hengestä. Politiikan, maantieteen ja muun tietosanakirjojen peruskauran rinnalle ovat päässeet muun muassa Ranskan presidentin puoliso Carla Bruni, pelikonsoli Playstation3 sekä amerikkalainen tv-sarja House.

Vakavampaa osastoa edustavat muun muassa rikkaiden teollisuusmaiden G8-ryhmän kokous Heiligendammissa vuonna 2007.

Saksankielistä Wikipediaa hallinnoiva ei-kaupallinen Wikimedia-ryhmä seuraa kirjan menekkiä. Ryhmän mukaan on mahdollista, että sivusto päätyy kirjaksi myös muilla kielialueilla.

Wikimedia saa jokaisesta myydystä teoksesta noin viiden prosentin tuoton.

Lähteet: YLE Uutiset