1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Siemensilta korvausvaatimuksia entisille johtajille

Saksalainen teknologiakonserni Siemens hakee entisiltä johtajiltaan vahingonkorvauksia yhtiössä paljastuneessa laajassa korruptiojutussa. Siemensin johto nostaa vahingonkorvauskanteen yhdelletoista johtajalle, muun muassa kahdelle entiselle pääjohtajalle Heinrich von Piererille ja ja Klaus Kleinfeldille.

Saksalaisyhtiö ei kerro haettavan korvauksen summaa.

Eilen Münchenin alioikeus antoi Siemensin korruptioskandaalissa ensimmäisen tuomion. Yhtiön entinen johtaja Reinhard Siekaczek sai yli 100 000 euron sakot ja kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Hän on ensimmäinen Siemens-johtaja, joka tuomittiin yhtiön korruptioepäselvyyksistä. Siemensillä on ollut useita satoja työntekijöitä lahjustutkinnassa.

Siemensistä on tutkimuksissa paljastunut vuosien 2000-2006 aikana erittäin järjestelmällinen lahjuskäytäntö, joka oli juuri Siekaczekin luomus. Saadakseen tilauksia yhtiö käytti eri puolilla maailmaa voiteluun ja erilaiseen lahjontaan yli 1,3 miljardia euroa.

Siekaczekin mukaan käytännöstä tiedettiin koko yhtiön johdossa. Münchenin alioikeuden syyttäjä Peter Noll ei maanantaisessa oikeudenkäynnissä pystynyt näyttämään toteen sitä, että lahjuskäytännöllä olisi ollut ylimmän johdon siunaus.