House of Saddam kertoo Irakin diktaattorin tarinan

Irakin edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin elämästä kertova brittiläis-amerikkalainen tv-sarja House of Saddam alkaa keskiviikkona Britanniassa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ja amerikkalaisen HBO-kanavan yhteistyö kuvaa Saddamin 24-vuotisen valtakauden tapahtumia miehen itsensä silmin.

kulttuuri

Sarja alkaa vuodesta 1979, jolloin Irakia kulisseissa hallinnut Saddam nousi virallisesti maan presidentiksi. Sen tapahtumat päättyvät Irakin sotaan ja hirmuhallitsijan pidätykseen vuonna 2003.

Verilöylyjen, sodan ja armottomuuden rinnalla sarjassa on shakespearemaisia sävyjä, kun vainoharhainen diktaattori pyrkii luottamaan häntä lähellä oleviin ihmisiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan sarja onkin yhdistelmä Kummisetää ja Macbethia. Saddamia esittää sarjassa israelilainen arabinäyttelijä Igal Naor, joka on aiemmin nähty muun muassa elokuvissa München ja Rendition - poikkeuksellinen luovutus. Saddamin näyttelijä oli kuolla Irakin ohjukseen

Irakissa syntynyt Naor kertoo ymmärtävänsä, miksi hänet valittiin esittämään itsepintaista diktaattoria. - Lähi-itä on minun aluettani. Ymmärrän siihen liittyviä asioita, kuten erityisen kunnian tarpeen. Olen elänyt veren ja sodan ympäristössä, Naor kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Israelissa asuneena irakilaisena Naorilla on myös henkilökohtaisia kokemuksia Saddamin ajasta. Persianlahden sodan aikana Irakista ammuttu ohjus osui vain 50 metrin päähän hänen asuintalostaan.

Näyttelijä kuitenkin sanoo, ettei hän hyväksynyt roolia kostaakseen Saddamille.

- En vihannut enkä rakastanut häntä, Naor kertoo. Hän ei myöskään näe mitään väärää siinä, että israelilainen näyttelijä esittää Saddamia.

- Me olemme näyttelijöitä, taiteilijoita. Miksi meitä pitäisi ajatella israelilaisina, libanonilaisina tai egyptiläisinä?, hän kysyy.

House of Saddam -tv-sarjan tekijöiden mukaan sarjan tarkoituksena on auttaa ihmisiä ymmärtämään miestä, joka tunnettiin diplomatian uhmaajana, sodan lietsojana ja armottomana johtajana.

- Haluamme, että ihmiset ymmärtävät häntä edes hieman. Se on kuitenkin eri asia kuin se, että he myötäilisivät häntä, sarjan ohjaaja Alex Holmes kertoo.

Lähteet: Reuters