1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tupakkaveron korottamisesta kiistellään

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen tupakkaverotyöryhmä on esittänyt tupakkaveron nostamista kansanterveydellisistä syistä.

Kotimaan uutiset

Valtiovarainministeriön mukaan veronkorotus kuitenkin kiihdyttäisi inflaatiota, minkä takia sitä olisi syytä lykätä.

Tupakkaverotyöryhmä on esittänyt tupakkaveron nostamista 10 prosenttia savukkeiden, piipputupakan ja sikareiden osalta ja 25 prosenttia sätkätupakan osalta. Korotuksen myötä askin hinta nousisi noin 30 senttiä, valtion kassaan kertyisi noin 35 miljoonaa lisäeuroa ja tupakan kokonaiskulutus vähenisi.

Toisaalta korotus kiihdyttäisi inflaatiota 0,2 prosenttiyksikköä.

- Se saattaa kuulostaa aika pieneltä, mutta sen vaikutuksen korvaaminen esimerkiksi tuloverotuksen kevennyksillä on monta kertaluokkaa suurempi valtiontaloudellinen kysymys kuin tupakkaveron hyödyt, sanoo valtiovarainministeriön finanssisihteeri Petri Malinen.

Kun inflaatiota pyritään kaikin tavoin suitsimaan, saattaa sauhuttelun hillitseminen jäädä kakkoseksi.

- Tämä on tyypillistä finanssipolitiikkaa, valtionvarainministeriössä ei olla koskaan oltu kovin kiinnostunut kansanterveydestä. VM on mieluummin kuunnellut tupakkateollisuutta kuin kansanterveysnäkökohtia, sanoo Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä

Valtiovarainministeriössä syytöksiä ei niellä.

- Meillä ehkä joudutaan laajemmin ajattelemaan koko kansantaloutta. On ehdoton edellytys, että koko valtiontalous on kunnossa, jotta voimme satsata yhä enemmän kansanterveyteen, finanssisihteeri Malinen huomauttaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi