1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WTO-neuvottelujen kaatumiseen petyttiin

Useat maat ovat ilmaisseet pettymyksensä maailman kaupan vapauttamiseen tähtäävien WTO-neuvottelujen kariutumisen takia. Kiinan hallituksen edustajan mukaan Geneven neuvottelujen katkeaminen oli traaginen epäonnistuminen.

Ulkomaat

Seuraukset kaupankäynnille ovat suuret etenkin, kun maailman taloutta uhkaa alamäki, sanoo Kiinan kauppaministeri Chen Deming lausunnossaan ministeriönsä verkkosivuilla.

Myös Japanin pääministeri Yasuo Fukuda pitää niin sanotun Dohan kierroksen neuvottelujen katkeamista suurena pettymyksenä. Japanin mukaan sopu neuvotteluissa oli todella lähellä.

Seitsemän vuoden urakka Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenet yrittivät yli viikon ajan Genevessä saada loppuun seitsemän vuotta jatkunutta Dohan kierrosta. Neuvottelut kariutuivat tiistai-iltana Yhdysvaltain ja suurten kehittyvien maiden kiistaan. Yhdysvallat, Kiina ja Intian eivät päässeet sopuun mekanismista, jolla kehitysmaat voisivat tietyissä tapauksissa suojata omaa tuotantoaan tuonnin kasvulta. Yhdysvallat syyttää Kiinaa ja Intiaa omien viljelijöidensä liiasta suojelusta. Argentiinan mukaan neuvottelut kariutumiseen ovat kuitenkin syypäitä rikkaat maat, jotka eivät tarjonneet tarpeeksi etuja kehitysmaille. Neuvottelujen jatko kaukana Maailman kaupan vapauttamisen periaate on, että kun teollisuusmaat alentavat muun muassa maatalouden tukia, sitoutuvat kehitysmaat avaamaan omia markkinoitaan teollisuusmaiden tuotteille. WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy uskoo vaikeuksista huolimatta, että neuvotteluja jatketaan myöhemmin. Kauppaneuvottelujen jatko uhkaa kuitenkin lykkääntyä ainakin ensi vuoteen, sillä Yhdysvalloissa huomio kiinnittyy nyt tuleviin presidentinvaaleihin. AFP, YLE Uutiset