Pohjoisnavan sulaminen vähäisempää kuin viime vuonna

Pohjoisen napa-alueen sulaminen on tänä kesänä ollut hieman vähäisempää kuin viime vuonna, kertoo norjalainen Nansenin tutkimuslaitos (NERSC). Tutkijat ovat seuranneet tarkasti napa-alueen sulamista, sillä viime vuonna sulaminen oli suorastaan romahdusmaista.

luonto

Tutkimuslaitos piti vielä toukokuussa mahdollisena, että koko Pohjoisnapa sulaa kesän aikana.

Sääolot ovat kuitenkin olleet tänä kesänä viileämmät ja jääpeitteen laajuus on nyt noin miljoona neliökilometriä suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Jääpeitteen koko on nyt noin kuusi miljoonaa neliökilometriä.

Jää sulaa elokuun lopulle saakka, mutta ei näillä näkymin hupene yhtä vähäiseksi kuin viime vuonna, jolloin sen laajuus oli ennätysmäisen pieni, 4,13 miljoonaa neliökilometriä, NERSC ennustaa. Tästä huolimatta jääpeite on selvästi pienempi kuin keskimäärin viime vuosikymmenten aikana.

Monet ilmastotutkijat pitävät todennäköisenä, että parin vuosikymmenen päästä pohjoinen napajää sulaa kesäaikaan kokonaan, kun ilmastonmuutos etenee.

Tutkijat ovat jossain määrin taittaneet peistä siitä, missä määrin ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa. YK:n alainen hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC pitää sitä hyvin todennäköisenä. NERSC:n tutkijat kertovat uutistoimisto Reutersille, että ensi kuussa julkaistaan uusi ilmastoraportti, joka osoittaa, että 90 prosenttia napajään sulamisesta on seurausta kasvihuonekaasujen lisääntymisestä ilmakehässä.

Lähteet: Reuters