Brax myöntää vakuutusoikeuden ongelmat

Oikeusministeri Tuija Braxin asettama työryhmä valmistelee parhaillaan suurta remonttia vakuutusoikeuden toimintaperiaatteisiin. Väitteet jääviydestä, oikeudenkäyntien kestot, lääkärijäsenten rooli sekä asiakirjojen ja päätösten läpinäkyvyys ovat suurennuslasin alla.

Kotimaa

Suomi sai eilen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan päätöksen vakuutusoikeuden toiminnasta. Suomi rikkoi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteita, sillä valittaja ei saanut nähdä itseään koskevia lääkärinlausuntoja. Myös tapaturmalautakunnan lääkärijäsenen ja hänen lausuntonsa rooli oli epäselvä.

- Vakuutusoikeus on sektori, jossa on parantamisen varaa. Yksittäistapauksessa on toimittu väärin, mikä ei tarkoita, että järjestelmä olisi kokonaisuudessaan huono. Mutta ongelmia on ollut sen verran, että olen katsonut aiheelliseksi puuttua niihin, oikeusministeri Tuija Brax sanoo.

Työryhmä aloitti urakkansa hallintoneuvos Niilo Jääskisen johdolla toukokuussa, ja tuloksia on lupa odottaa vuoden kuluttua. Tarkoitus on selkeyttää vakuutusoikeuden kokoonpanoa, jääviyskysymyksiä sekä lääkärijäsenten ja heidän lausuntojensa roolia. Myös kohtuuttomiksi venyvät käsittelyajat halutaan kuriin.

Epäilykset vakuutusoikeuden ja vakuutusyhtiöiden liian läheisestä liitosta on tarkoitus hälventää avoimuudella. Remontin yhteydessä pyritään varmistamaan, että asiakirjojat ja päätökset perusteluineen ovat kaikkien osapuolten käytössä.

Suomi kerää tuomioita oikeusasioissa

EIT:n eilinen tuomio oli Suomelle neljäs viimeisen parin viikon aikana. Yksi tuomioista koski sairaalan heikkoa tietosuojaa, ja kolme muuta oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden rikkomista. Samasta syystä Suomi sai 14 tuomiota vuonna 2007.

- Maksamme vanhoista synneistä. Suurin osa viime vuosien tuomioista liittyy liian pitkiin oikeudenkäynteihin. Käräjäoikeusuudistus ja seurantajärjestelmä tulevat laittamaan juttujen venymiselle stopin, Brax lupaa.

Valtioneuvosto hyväksyi ennen juhannusta oikeusministerin esityksen uudesta käräjäoikeusverkosta, jossa erikoistuneet tuomarit työskentelevät suuremmissa yksiköissä. Sen pitäisi lyhentää käsittelyaikoja merkittävästi.

Brax keskusteli Suomen tilanteesta EIT:n presidentin Jean-Paul Costan kanssa loppukeväällä.

- Hänen kokonaisarvionsa oli positiivinen. Suomi kuuluu niihin jäsenmaihin, jossa ongelmia on hyvin vähän. Suomalainen oikeusvaltio voi hyvin verrattuna moniin maihin, myös EU:n sisällä.

Lähteet: YLE Uutiset