1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Arvio: Näyttävä Kung Fu Panda on valitettavan lattea seikkailu

Kung fu -elokuvien buumi ulottuu nyt myös animaatioelokuviin. Shrekin ja Madagaskarin tekijöinä kunnostautunut DreamWorksin animaatiotiimi on etsinyt kamppailuelokuvien mestareita yhdistävää geeniä ja siirtänyt ne melko onnistuneesti Kung Fu Pandaan. Vain kelvollinen tarina jää puuttumaan.

Tällä kertaa eläinhahmot joutuvat kamppailemaan kotikylänsä kohtalosta kung fu -taidoillaan. Tarinan keskeinen hahmo on Po - nuori panda, joka haaveilee kung fun salojen oppimisesta. Hanhi-isäänsä kunnioittava panda on kuitenkin alistunut kohtaloonsa työskennellä ikuisesti suvun nuudelipuodissa. Po saa elämänsä tilaisuuden, kun hänet yllättäen valitaan kylän odotetuksi pelastajaksi, legendaariseksi lohikäärmemestariksi. Panda saa hetken iloita sankariensa - Hurjan viisikon mestarit Apina, Kurki, Kyy, Mantis ja Tiikeritär - seurasta, mutta tunne ei ole molemminpuolinen. Ei aikaakaan, kun kylän ylle heittyvä varjo mutkistaa asioita entisestään. Kun pelottava langennut kung fu -mestari Tai Lung pakenee huippuvartioidusta vankilasta, alkaa kömpelö ja huonokuntoinen Po itsekin epäillä omaa valintaansa. Tai Lungin tarkoituksena kun on näyttää kyläläisille, että hän on todellinen lohikäärmemestari. Panda litistyy elokuvanteon ekonomiaan Kung Fu Panda on tarinaltaan hyvin perinteinen satu oman unelman toteuttamisesta. Se opettaa itsekunnioitusta ja omanarvontuntoa helpolla ja viihdyttävällä tavalla. Sanapari "kung fu" tarkoittaakin parasta suoritusta, mihin kukin itse kykenee.

Perinteistä satua on höystetty kuvilla, joiden veroisia harvoin näkee animoiduissa elokuvissa. Kauniit kiinalaistyyliset maisemat, tarkat yksityiskohdat ja vauhdikkaat toimintakuvat saavat nostamaan hattua alansa eturivin ammattilaisille.

Vain se jää ihmetyttämään, miksitavallinen kansa kuvataan taas kerran tyhmästi hymyilevinä pyöreäposkisina porsaina. Huonoa Kung Fu Pandassa on se, että se on yllättävän lattea tekele ollakseen niinkin kolmiulotteinen. Kauniilla maisemilla, vauhdikkaalla toiminnalla ja tinkimättömällä visuaalisella asiantuntemuksella ladattu elokuva on tarinaltaan kaikkien sitä edeltäneiden animaatioiden keskiarvo. Elokuvan tekijät tuntuvat hioneen tarinasta pois kaiken ylimääräisen, minkä takia katsoja arvaa koko ajan, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Hiomisen seurauksena elokuvasta on kadonnut myös kaikki särmä. Esimerkiksi Tai Lungin hahmo voisi olla pelottavampi tai hänen aiheuttamaansa uhkaa voisi korostaa edes vähällä traagisuudella. Nyt lähtökohdiltaan kiinnostava vihollinen jää animaatiohistorian pahimpien pahisten listalla häntäpäähän. Kuka voi pelätyn kung fun taitaa?

Animaation parissa puurtanut työryhmä on katsonut elokuvaa varten koko kung fu -elokuvien parhaimmiston, mikä näkyy etenkin huolella mietityissä toimintakohtauksissa. Toimintaa on lisäksi pehmennetty tarpeeksi, että se sopisi myös perheen pienempien katsottavaksi. Tämän tyyppisissä elokuvissa jo tavaramerkiksi muodostunut pop-kulttuurin parodiointi loistaa Kung Fu Pandassa poissaolollaan. Sen sijaan elokuva on täynnä viittauksia kung fu -elokuvien pitkään perinteeseen. Nautittavinta antia ovat Pon koulutusta kuvaavat kohtaukset sekä legendaariset ja erittäin kohtalokkaat taisteluliikkeet. Myös animaatiotaidoilla kikkailu menee paikoin liialliseksi pätemiseksi. Esimerkiksi Tai Lungin pako huippuvartioidusta vankilasta muistuttaa paikoin konsolipeliä. Tässä tapauksessa kyseistä peliä joutuu seuraamaan vierestä, ja lopputuloksenkin arvaa jo etukäteen. Kiintoisaa onkin, että elokuvan vauhdikkain kohtaus on aivan alussa näytettävä kaksiulotteinen toimintapätkä, jossa katsoja pääsee kurkistamaan Pon pään sisälle. Ei mikään klassikko Missään tapauksessa Kung Fu Panda ei ole mikään klassikko. Elokuva ei ole lähellekään yhtä vaikuttava kuin vaikka Leijonakuningas tai yhtä ratkiriemukas kuin saman studion ensimmäinen läpimurtoanimaatio Shrek.

Alkuperäisessä versiossaelokuvaa saattaa piristää sitä tähdittävä varsin mahtipontinen näyttelijäkaarti. Hyperaktiivista pandaa esittävä Jack Black on saanut rinnalleen muun muassa Dustin Hoffmanin, Angelina Jolien sekä näytellyistä kung fu -elokuvistakin tutut Jackie Chanin ja Lucy Liun. Näyttelijäsuoritusten osalta Kung Fu Pandan suomenkielinen versio on melkoinen pettymys. Ääninäyttelijät lähinnä änisevät roolinsa läpi epäuskottavasti kuin Digimonissa ikään. Poikkeuksen muodostaa Ismo Kallio, joka on saanut kovanaamaa esittävän kung fu -mestari Shifun ääneen riittävää monipuolisuutta. Kung Fu Panda on näyttävyydessään animaatioelokuvan parhaimmistoa. Kun se lisäksi tarjoaa tunteita ja keinoja niiden käsittelemiseen, ei lapsia ehkä haittaa niin paljon elokuvan juonen samankaltaisuus sen edeltäjiin verrattuna. Silti ainakaan näkemääni esityskertaan osallistunut lapsijoukko ei kovastikaan innostunut näkemästään. (siirryt toiseen palveluun)Janne Sundqvist, (siirryt toiseen palveluun)YLE Uutiset