1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tutkijat toivat esiin kasvot van Goghin maalauksen alta

Eurooppalainen tutkimusryhmä on luonut uudelleen Vincent van Goghin maalauksen alta paljastuneen värillisen muotokuvan. Päästäkseen nurmilaikkua esittävän maalauksen alle ryhmä käytti uudenaikaista menetelmää, jolla pystytään paljastamaan maalatun pinnan alta muotojen lisäksi myös värejä.

Uusi tekniikka hyödyntää voimakkaita röntgensäteitä ja tietoa vanhoista pigmenteistä. Teoksen värit on pystytty paljastamaan kartoittamalla alla olevan maalauksen atomit. Esimerkiksi elohopea-atomit ovat osa punaista ja antimoniatomit osa keltaista pigmenttiä.

Aikaisemmin taidehistorioitsijat ovat päässeet kurkistamaan maalausten pinnan alle vain kömpelöllä röntgentekniikalla, jonka avulla on saatu aikaan vain epätarkkoja ja mustavalkoisia kuvia.

Taidehistorioitsijoiden mukaan nurmikkoa kuvaavan maalauksen alle jäänyt luonnos on todennäköisesti osa van Goghin maalaamia muotokuvia, jotka johtivat vuonna 1885 valmistuneeseen mestariteokseen Perunansyöjät.

Van Gogh kieltäytyi usein kuluttamasta kangasta, mistä syystä hän maalasi usein teostensa kääntöpuolelle tai suoraan niiden päälle. Asiantuntijat arvioivat, että hänen teoksistaan noin kolmasosa on jäänyt uuden teoksen alle.