1. yle.fi
  2. Uutiset

Kampylobakteeri aiheuttanut vatsatautia Korpilahdella

Keski-Suomessa Korpilahdella on havaittu kampylobakteeriepidemia. Ripuliin ja kuumeeseen sairastuneita ihmisiä on alkuviikosta lähtien hakeutunut terveyskeskukseen ja myös apteekista on kyselty neuvoja.

Kotimaan uutiset

Ripulin aiheuttajaksi on reilulla kymmenellä henkilöllä todettu ulostenäytteiden perusteella kampylobakteeri. Kaikkiaan sairastuneita epäillään olevan yli 50.

Vs. johtava hygieenikko Sami Suominen kertoo, että näytteitä otetaan pohjavesikaivoista, vesitornista ja verkostosta. Vesijohtoverkostosta on kuitenkin otettu jo näytteitä eikä niissä esiintynyt ulosteperäisestä saastumisesta ilmaisevia bakteereja. Laitokselta ja verkostosta otetaan lisänäytteitä tänään torstaina.

Viitteitä verkostoveden saastumisesta ei tällä hetkellä ole, eikä veden keittokehotusta katsota tarpeelliseksi antaa.

Kampylobakteeria esiintyy mm. eläinten ulosteissa ja yleisesti järvivedessä. Uimarantavedestä otetaan vesinäytteet huomenna perjantaina.

Järvivettä ei suositella käytettäväksi esimerkiksi elintarvikkeiden kasteluun tai puhdistukseen. Käsienpesuun tulee kiinnittää erityistä huomiota, vaikka kampylobakteeri ei tartu helposti henkilöstä toiseen.

Asian selvittämistä jatketaan. Ellei muuta ilmene, asiasta tiedotetaan vesinäytteiden tulosten valmistuttua tiistaina 5.8. Mikäli alustavat tulokset antavat lisätietoa tartuntalähteestä, tuloksista tiedotetaan välittömästi viikonlopun aikana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi