Seitsemän veljestä innostaa teatterintekijöitä

Tämän kesän teatteritarjontaa hallitsee Aleksis Kiven klassikkoteos Seitsemän veljestä. Vuonna 1870 ilmestynyttä romaania on versioitu niin tanssiteatteriksi, lastenoopperaksi kuin monologinäytelmäksikin. Teatterintekijöitä on inspiroinut muun muassa Aleksis Kiven käyttämä kieli.

kulttuuri

Tampereen teatterikesä tuo Kiven klassikon estradille peräti kolmen näytelmän voimin. Yksi niistä on Martina Martin ohjaama monologinäytelmä 7/1 veljestä. Näytelmä peilaa yhden näyttelijän kautta veljessarjaa vuonna 2008. Yksiöön on telkeytynyt tonnikalapurkkien kanssa elämänhallintaa harjoittamaan Juhani. Sveitsiläissyntyinen Marti ei arkaillut tarttua klassikkoon. - Luin teoksen jo kauan sitten ja pidin erityisesti hahmoista. Kivi kirjoitti ne luonnollisesti ja inhimillisesti. Me voimme kaikki ymmärtää, mistä hahmot puhuvat ja mitkä niiden ongelmat ovat, Martina Marti kertoo. Klassikko vetoaa ajasta toiseen Seitsemän veljestä on tänä kesänä nähty tanssiteoksena Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, Savonlinnan Oopperajuhlat taas kantaesitti lastenoopperan Seitsemän koiraveljestä. Klassikko taipuu moneen. Ja se täytyy sovittaa aikaansa, toteaa kotimaisen kirjallisuuden professori Jyrki Nummi. - Klassikko kääntää kasvoistaan jotakin kullekin ajalle, Nummi analysoi. Kieli taidetta itsessään Teoksen suosio läpi vuosikymmenien nojaa Jyrki Nummen mukaan erityisesti Kiven kieleen. - Kieli on aivan varmasti suosion syy. Aleksis Kiven kieli on syntynyt, kun suomen kielen normisto oli vasta syntymässä, Nummi tähdentää. Kiven kieli on Nummen mukaan oma taideluomus, eikä siitä tullut tiukan kirjoitetun kielen normi. - Kieli on erittäin elävää ja hienosti retorista. Lapset nauttivat Seitsemästä veljeksestä, minkä huomaa jokainen joka on lukenut teosta alle kouluikäiselle. Se on osoitus siitä, että kieli vetoaa, Nummi korostaa. Teemoista nousee rakkaus Lukutaidon hankkiminen onkin teoksessa keskeistä. Seitsemässä koiraveljeksessä lapsiyleisö sai todistaa, miten lukuoppi luonnistuu veljessarjalta. Tampereella kansan visapäisyyttä ratkotaan reippaan huumorin avulla Kemin kaupunginteatterin Kivi-tulkinnassa. Nykynäytelmissä pääsevät esiin myös synkät sävyt. Yksi suuri teema on yhteisöllisyyden mureneminen. Kivi-ohjaajat tulkitsevat yksinäisyyttä ja pätkätyöläisyyttä, uhoa ja vihaa unohtamatta. Ja tietysti teemoista nousee esiin 7/1 veljestä -teoksen ohjaajan Martina Martin mukaan rakkaus.

- Huomasimme työryhmän kanssa, että tämä on itse asiassa rakkaustarina, Marti kertoo.

Rakkaus ei Martin mielestä rajoitu vain Venla-hahmon rakastamiseen.

- Se merkitsee myös itsensä rakastamista ja vanhempien rakastamista. Rakkaus esiintyy teoksessa niin monella tasolla, valottaa Martina Marti.

Lähteet: YLE Uutiset