Argentiinan presidentti puolusti hallitustaan

Argentiinassa presidentti Christina Fernández on puolustanut hallitustaan maata neljättä kuukautta ravisuttavan poliittisen kriisin keskellä.

Ulkomaat

Fernández piti lauantaina ensimmäisen tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun hän marraskuussa seurasi virassa aviomiestään Nestor Kirchneriä. Tilaisuudessa Fernández puolusti linjauksiaan ja korosti, ettei muutoksia hallitukseen ole enää tulossa.

Fernández kärsi heinäkuun puolivälissä tappion, kun senaatti hylkäsi hänen ajamansa soijan vientiveron korotukset. Ratkaisevan äänen vientiveron korotusta vastaan antoi varapresidentti Julio Cobos.

Presidentin ja lakkoilevien maanviljelijöiden kiista vientimaksujen korotuksista on ajanut Argentiinan maan syvimpään poliittiseen kriisiin useisiin vuosiin.

Fernández on sanonut, että korotusten tarkoituksena olisi ollut levittää Argentiinan maatalouden vaurautta väestöön tasa-arvoisemmin.

Argentiinan kansantalous on kohentunut voimakkaasti viidessä vuodessa, mutta arvioiden mukaan jopa 20 prosenttiin yltävä inflaatio ja maatalouskriisi ovat vahingoittaneet valtion taloutta ja vähentäneet kuluttajien luottamusta. Neljännes Etelä-Amerikan toiseksi suurimman talousmahdin väestöstä elää köyhyydessä.

Reuters