1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Energiateollisuus vastustaa windfall-veroa

Energiateollisuus vastustaa elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) esille nostamaa ajatusta isojen energiayhtiöiden ansiottomien voittojen verottamisesta. Pekkarinen kertoi sanomalehti Keskisuomalaiselle aikovansa ottaa niin sanotun windfall-veron esille hallituksessa lähiviikkoina, mutta pitävänsä sen kuitenkin irrallaan budjetin energiapaketista.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen toteaa, ettei windfall-vero ole energiateollisuuden mielestä ratkaisu mihinkään ongelmiin.

- Se aiheuttaisi vain epävarmuustekijöitä markkinoilla ja johtaisi energian hinnan nousuun, Naukkarinen sanoo.

Naukkarisen mukaan olisi myös äärimmäisen vaikeaa määritellä, mikä kuuluu ansiottomiin voittoihin. Hän toteaa, että veroa vastustavat sekä suuret että pienet energiayritykset.

Pekkarinen sanoo Keskisuomalaisessa, että windfall-verolla valtio voisi kerätä vuodessa noin 100 - 170 miljoonaa euroa. Idea Windfall-verotuksesta perustuu siihen, että ansiotonta voittoa tienanneet yhtiöt maksaisivat veroa 1 - 3 euroa megawattituntia kohti siitä päästömättömästä energiakapasiteetista, joka on rakennettu ennen päästökauppajärjestelmän alkamista vuonna 1997. Pekkarinen on jo aikaisemmin perustellut verotusta sillä, että valtio voisi näin kerätä varoja uusiutuvien energialähteiden tukemiseen.

Pekkarisen mukaan isojen pohjoismaisten energiayhtiöiden, kuten Ruotsin Vattenfallin, Norjan Statkraftin ja Suomen Fortumin windfall-voitot ovat vuositasolla satoja miljoonia euroja.

Elinkeinoministerin mukaan windfall-verolle on kannatusta kuitenkin vain pienissä ja keskisuurissa energiayrityksissä. Isot toimijat ovat sen sijaan vastustaneet verotusta. Suomessa windfall-veroa on tutkittu jo edellisen hallituksen aikana.