Kohukirja syyttää CIA:ta 9/11-kirjeen väärentämisestä

Tiistaina Yhdysvalloissa julkaistu Irakin sotaa käsittelevä kirja on herättänyt kuohuntaa Valkoisessa talossa asti. Toimittaja Ron Suskind esittää kirjassaan The Way of the World, että Yhdysvaltain johto yritti vuonna 2001 yhdistää Irakin presidentin Saddam Husseinin ja World Trade Centeriin tehdyt terrori-iskut toisiinsa.

Ulkomaat

Suskindin mukaan Valkoinen talo määräsi keskustiedustelupalvelu CIA:n tehtailemaan kirjeen, jossa Irakin silloinen tiedustelupäällikkö Tarir Jallil Habbush kertoo iskujen pääsuunnittelijan Mohammed Attan harjoitelleen Irakissa.

Väärennetty kirje oli osoitettu Saddam Husseinille ja päivätty kesäkuulle 2001, ja sen oli määrä osoittaa Irakin ja terroristiverkosto al-Qaidan yhteys. Julkisuuteen kirje nousi Britanniassa joulukuussa 2003.

Valkoisen talon edustajat ampuivat kirjan syytökset välittömästi alas:

- Väite, että Valkoinen talo olisi ohjannut jotakuta väärentämään kirjeen Habbushilta Saddamille, on absurdi, apulaislehdistösihteeri Tony Fratto sanoi.

Entinen CIA-johtaja George Tenet on myös tuominnut syytökset perättömiksi. Kohukirjan mukaan juuri Tenet olisi välittänyt väärentämismääräyksen Valkoisesta talosta CIA:lle.

- En ikinä saanut tuollaista määräystä Valkoiselta talolta, eikä tietojeni mukaan kukaan CIA:sta osallistunut hankkeeseen, Tenet sanoi lausunnossaan.

Kirjan kirjoittaja Ron Suskind on kertonut saaneensa tiedot muun muassa CIA:n Lähi-idän osaston entiseltä johtajalta Rob Richardilta.

Lähteet: AP, AFP