1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suurvallat harkitsevat lisäpakotteita Irania vastaan

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä Saksa ovat hylänneet Iranin vastauksen niiden tarjoamaan kannustinpakettiin, kertovat yhdysvaltalaislehdet keskiviikkona. Niin sanottu kuuden maan ryhmä suunnittelee nyt uusien YK-pakotteiden ottamista käyttöön.

Kuuden maan ryhmä on tarjonnut Iranille kannustinpakettia, jotta se lopettaisi kiistellyn ydinohjelmansa. Maat eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä Iranin antamaan vastaukseen, vaan pitävät sitä puhtaana viivytystaktiikkana.

Uusista pakotteista ryhtyvät ensi kuussa neuvottelemaan Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ranska, Britannia ja Saksa.

Viisi ensimmäistä ovat YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ja pakotteista päättää nimenomaan YK:n turvallisuusneuvosto. Se on jo kolmasti määrännyt Iranille pakotteita, mutta Iran ei ole suostunut keskeyttämään kiisteltyjä ohjelmiaan.

Pakotteet ovat toistaiseksi olleet muun muassa iranilaisten ulkomailla olevien varojen jäädyttämisiä ja tiukkoja viisumisääntöjä ulkomaille pyrkiville iranilaisille.

Heinonen matkustaa Iraniin

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varajohtaja Olli Heinonen matkustaa Teheraniin torstaina keskustelemaan Iranin epäillystä ydinaohjelmasta.

IAEA:n edustaja ei paljastanut keskustelujen tarkempaa sisältöä.

YK:n turvallisuusneuvosto on kolmesti langettanut Iranille pakotteita, mutta ne eivät ole purreet. Kyseessä on lähinnä ollut viisumirajoirtukset iranilaisille ja iranilaisten pankkien varojen jäädyttämisiä länsimaisissa pankeissa.

Iran on jo yli kolme vuotta ollut aktiivisesti vastahangassa johtavien länsimaiden vaatiessa Yhdysvaltain johdolla sitä lopettamaan ydinohjelmansa, joita länsi pitää ydinaseiden tavoitteluna.

Iranin johto on ilmoittanut ettei se aio luopua ydinohjelmistaan.