Mauritaniassa yhä levotonta

Luoteis-Afrikassa sijaitsevassa Mauritaniassa poliisi on ottanut yhteen keskiviikkoista sotilasvallankaappausta vastustavien mielenosoittajien kanssa.

Ulkomaat

Satakunta mielenosoittajaa oli kokoontunut parlamenttitalon eteen vaatimaan vallasta suistetun presidentin asettamista takaisin virkaansa. Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla.

Tuhannet sotilasjuntan kannattajat puolestaan ovat marssineet pääkaupungin Nouakchottin halki. Sotilasjunttaa johtava kenraali Mohamed Ould Abdel Aziz ajoi kulkueen kärjessä maastoauton lavalla.

Ensimmäisessä julkisessa puheessaan vallankaappauksen jälkeen kenraali lupasi ratkaista kaikki maan ongelmat. Aiemmin tänään sotilasjuntta lupasi järjestää vapaat presidentinvaalit mahdollisimman pian. Sotilaiden mukaan vaaleihin saakka maata hallitsee 11-henkinen sotilaskomentajista koostuva neuvosto.

Sotilaat kaappasivat vallan keskiviikkona ja ottivat maan presidentin Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahin ja pääministerin Yahya Ould Ahmed Waghfian vangeikseen. Sotilaat myös ottivat haltuunsa valtion radio- ja televisiokanavat.

Vallankaappaus tapahtui sen jälkeen, kun presidentti oli yrittänyt erottaa korkea-arvoisia upseereita. Presidentin olinpaikka on yhä epäselvä; pääministerin on joidenkin tietojen mukaan viety armeijan kasarmille.

Mauritaniassa järjestettiin viime vuonna presidentinvaalit kaksi vuotta edellisen sotilasvallankaappauksen jälkeen, jolloin maata vuodesta 1984 lähtien johtanut presidentti Maaouiya Ould Taya syrjäytettiin.

Presidentti Abdallah on Mauritanian ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti. Vallankaappaus on tuomittu maailmalla laajalti.

Maassa on sattunut useita vallankaappauksia sen itsenäistyttyä Ranskasta vuonna 1960. Laajasti aavikoituneessa Mauritaniassa on runsaat kolme miljoonaa asukasta.

Yhdysvallat on ilmoittanut tuomitsevansa vallankaappauksen jyrkästi ja katkaisevansa kaiken ei-humanitaarisen avun Mauritaniaan. Apua jäädytetään yli 20 miljoonan dollarin arvosta.

AP, AFP