Magneettinen pohjoisnapa liikkuu poikkeuksellista vauhtia

Magneettisen pohjoisnavan liike on kiihtynyt poikkeuksellisen nopeaksi. Tällä hetkellä magneettinen pohjoisnapa siirtyy kymmeniä kilometrejä vuodessa.

luonto

Kun magneettinen pohjoisnapa löydettiin vuonna 1831, se sijaitsi keskellä Kanadan pohjoista saaristoa. Navan täsmällinen sijainti muuttuu jatkuvasti, mutta viimeisten 30 vuoden aikana siirtyminen on nopeutunut ja on tällä hetkellä jopa viisinkertainen aikaisempaan verrattuna, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna.

Tutkijat ennustavat, että magneettinen napa tavoittaa maantieteellisen pohjoisnavan vuonna 2020 ja jatkaa edelleen siirtymistään kohti Siperiaa. Ennuste on kuitenkin epävarma. On myös mahdollista, että liike pysähtyy ja napa alkaa vetäytyä takaisinpäin.

Magneettisen navan liikkeen syytä ei tarkasti tiedetä, mutta se johtuu joka tapauksessa liikkeistä maapallon sisällä olevassa rautaytimessä, josta magneettikenttä saa alkunsa.

Tutkimuspäällikkö Nevanlinnan mukaan magneettikentän liikkuminen ei vaikuta ihmisten elämään juurikaan, mutta se täytyy huomioida kompasseja käytettäessä.

On tosin mahdollista, että magneettikentän muutos on viite maapallon magneettisten napojen vaihtumisesta. Tähän viittaa myös se, että maapallon magneettikenttä on heikentynyt ja maankuoren sisällä napaisuus on jo eräillä alueilla vaihtunut. Napojen vaihtuminen on tapahtunut maapallolla viimeisten viiden miljoonan vuoden aikana parisenkymmentä kertaa. Napaisuuden vaihtuminen on kuitenkin pitkä prosessi, joka mitataan mieluummin tuhansissa kuin sadoissa vuosissa.

Asiaa seuraavissa ihmisissä magneettikentän heikkeneminen on jonkin verran aiheuttanut huolta. Magneettikenttä estää avaruussäteilyä pääsemästä maapallolle. Nevanlinnan mukaan kyseessä on enemmän urbaani legenda. Magneettikentän osuus säteilyn torjunnasta on vain noin kymmenisen prosenttia, ilmakehä suodattaa säteilyä paljon enemmän. Magneettikentän heikkeneminen ei vaikuta maapallon saamaan avaruussäteilyyn juurikaan.

Lähteet: YLE Uutiset