Sofi Oksanen lukee sittenkin runojaan Pietarissa

Kirjailija Sofi Oksasen runoja kuullaan sittenkin Pietarissa järjestettävässä runoillassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan syy Pietarin pääkonsulaatin mielenmuutokseen on ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) kirjailijalle osoittama tuki.

kulttuuri

Suomen Pietarin pääkonsuli Olli Perheentupa kertoo lehdelle, että tilaisuuden valmistelussa ministerin näkemys painaa virkamiehen näkemystä enemmän.

Kirjailija Sofi Oksanen sanoo olevansa valmis esiintymään tilaisuudessa, kun kutsu pääkonsulaatilta tulee. Oksanen harmittelee kuitenkin tapausta, jota hän pitää virkamiesten harrastamana ennakkosensuurina.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN ei enää aio boikotoida tilaisuutta, jonka järjestäjänä se toimii Suomessa. Järjestön puheenjohtaja Jukka Mallinen toivoo ulkoministeriön virkamiesten jättävän vastaisuudessa kulttuuritilaisuuksien sisällön ennakkoarvioinnin niille, jotka tuntevat tilaisuuksien sisällön.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että pääkonsulaatti ei halua Oksasta runoiltaan. Konsulaatti kiisti epäilyt taustalla vaikuttavista poliittisista syistä ja kertoi syyksi sen, että Oksanen ei ole runoilija.

Romaaneja ja näytelmän julkaissut Oksanen on sopinut esittävänsä tilaisuudessa proosarunojaan. Tuli & Savu -lehti julkaisee lokakuun numerossaan Oksasen runoja, joita hän mahdollisesti esittää Pietarissa.

Lähteet: YLE Uutiset