1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Intian kirjallisuuden huiput kertovat aidsista

Intian parhaiten tunnetut kirjailijat ovat koonneet voimansa taistellakseen hi-virusta ja aidsia koskevia ennakkoluuloja vastaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Ainutlaatuisessa esseekokoelmassa taudin kasvojen taakse katsovat muun muassa Booker-palkitut Salman Rushdie ja Kiran Desai, historioitsija William Dalrymple sekä Vikram Seth.

Aids Sutra: Untold Stories from India seuraa 16 kirjoittajan matkaa eri puolilla Intiaa. He keskustelevat esseissään aidsista muun muassa kotiäitien, huumeiden käyttäjien, homoseksuaalien, poliisien ja seksityöläisten kanssa. Esimerkiksi Salman Rushdien essee The Half-Woman God pohjaa päivään, jonka hän vietti Mumbain kaupungin eunukkien seurassa. Kiran Desai puolestaan matkusti vakavan hiv-ongelman riivaamaan Andhra Pradeshin osavaltioon, missä hän tapasi alueen seksityöläisiä ja hätkähti yhteisön kesken vallinnutta rakkautta ja ystävyyttä. Aids Sutra -kokoelma on koottu Bill ja Melinda Gatesin säätiön tuella. Jokaisesta myydystä teoksesta lahjoitetaan noin kaksi dollaria viruksen saaneille lapsille alueilla, jotka kärsivät pahiten ongelmasta.

Intiassa elää enemmän hiv-positiivisia ihmisiä kuin lähes missään muualla maailmassa. Hiv-positiivisuus on maassa vakava sosiaalinen häpeätahra.