1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjailija, näyttelijä ja säveltäjä arvostetuimmat kulttuuriammatit

Suomalaiset arvostavat eniten perinteisiä kulttuurin ja taiteen tekemiseen liittyviä ammatteja. YLE Uutisten teettämän kyselyn mukaan arvostetuin ammatti on kirjailija. Heti perässä tulevat näyttelijät ja klassisen musiikin säveltäjät.

kulttuuri

Suomalaiset sulkevat suosioonsa myös elokuvaohjaajat, kapellimestarit ja taidemaalarit.

Vähiten arvostettuja ovat muun muassa kriitikon, taidegalleristin ja lausuntataiteilijan ammatit.

Sukupuolen vaikutus arvostukseen näkyy kyselyssä selvästi. Pukeutumiseen liittyvät ammatit saavat enemmän ääniä naisilta ja rock-painoitteiset miehiltä. Kokonaisvertailussa niin vaate- ja tekstiilitaiteilijat kuin rockmuusikotkin sijoittuvat kuitenkin kulttuurin kärkikastin ulkopuolelle. Alle 50 000 hengen kaupungeissa puolestaan arvostettiin näyttelijöitä enemmän kuin isoissa kaupungeissa. Kaupungeissa puolestaan arvostettiin kirjailijoita enemmän kuin niiden ulkopuolella. Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten 2 010 ihmistä. Tutkimus tehtiin heinäkuussa. Medianäkyvyys voi vaikuttaa suosioon

Listan loppupäähän ovat jääneet muun muassa teatteriohjaajat ja viime aikoina julkisuudessa paistatellut runoilijoiden ammattikunta. Teatteriohjaaja Kari Heiskanen pitää syynä sitä, että ohjaaja tekee tavallaan näkymätöntä työtä.

- Katsoja ei hahmota ohjaajan työtä samalla tavalla kuin näyttelijän. Pohtiessaan tällaisia arvostuksia ihmiset etsivät tuttuutta, turvallisuutta ja auktoriteetteja, Heiskanen sanoo.

Ohjaajan mukaan samasta syystä pahnan pohjimmaiseksi jäävät underground-taiteilijat, taidegalleristit sekä kulttuuritoimittajat ja -kriitikot.

Medianäkyvyyden kannalta on kuitenkin hieman yllättävää, että kyselyssä nuorten trendiammatiksi mielletty vaate- ja tekstiilitaiteilija on sijoittunut varsin kauas kärjestä. Vaatesuunnittelija Paola Suhonen uskoo, että arvostuksen puute johtuu siitä, että ala on nuori.

- Vaatesuunnittelua on pidetty Suomessa hyvin pinnallisena alana. Suomalaiset eivät tunnetusti vaatteilla koreile.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi