Inflaatio koettelee venäläistä kuluttajaa

Kolmikymppinen Vera Moskovan lähiöstä on kauhuissaan. Vielä pari vuotta sitten nelihenkisen perheen ruokaostokset olivat runsaat sata euroa viikossa, nyt samat elintarvikkeet maksavat yli kaksi sataa euroa viikossa.

Veran mielipide ei ole poikkeus; monista moskovalaisista tuntuu, että ruokaan menee koko ajan enemmän ja enemmän rahaa. Inflaatio on Venäjällä tällä hetkellä noin 14 prosenttia.

Arjesta selviytymistä hankaloittaa se, että keskipalkka on Moskovassa vain 700 euroa kuussa. Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat eläkeläiset, joiden eläke on usein vain 100 euroa kuussa. Moskovassa myös ruokakauppojen välillä on suuria hintaeroja, joten kaupoissa näkee iäkkäitä ihmisiä, jotka ostavat teen yhdestä kaupasta ja korput toisesta.

Venäläiset käyttävät elintarvikkeita suurin piirtein samoin kuin suomalaiset. Tosin poikkeuksiakin on. Esimerkiksi puolukkamehu on täällä suosittu juoma. Sitä myydään yleisesti kaupoissa ja kioskeissa ja myös monet hotellit tarjoilevat puolukkamehua samaan tapaan aamupalalla kuin meillä appelsiinimehua. Venäläiset juovat myös maitoa, vaikka myös maidon kaltainen kefiiri on täällä suosittu juoma. Kefiiriä on eripaksuista, mutta suosituin taitaa olla kevytmaidon kaltainen juoma.

Venäläiset herkuttelevat lihavartailla. Vartaissa voi olla erilaisia lihanpaloja sekä lisukkeena esimerkiksi sipulia ja paprikaa. Kesäisin Moskovan puistoissa ja kaupungin ulkopuolella sijaitsevissa datshakylissä leijuu lihavartaiden tuoksu, kun ihmiset viettävät vapaa-aikaansa ystävien kanssa. Venäläiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja jos satut samaan kutsun venäläiseen perheeseen, kylään kannattaa mennä.

Virvoitusjuomia venäläiset juovat suomalaisten tavoin. Tosin juhlissa on melko yleistä, että alkoholijuoma tarjoillaan eri lasista kuin virvoitusjuoma. Ja sitten tietysti vieraiden on syytä osata maljapuheita. Venäjällä maljan nostaminen ja puheiden pitäminen ovat tapoja, jotka toistuvat juhlissa kuin juhlissa.

Vaikka Venäjä on rikas luonnonvaroiltaan, polttoaineiden hinnannousu tuntuu myös täällä. Esimerkiksi pienen henkilöauton noin 30-litraisen tankin sai täyteen vuosi sitten noin kymmenellä eurolla, nyt sama määrä bensiiniä maksaa runsaat 20 euroa. Myös dieselin hinta on noussut nopeasti. Nykyisin litra dieseliä maksaa yhtä paljon kuin litra 95-oktaavista bensiiniä. Myös huoltamoiden välillä on suuria hintaeroja, koska polttoaineiden laatu vaihtelee.

Moskovassa kaupunkimaasturit ovat hyvin suosittuja. Moskovaa pidetään tällä hetkellä maailman kalleimpana kaupunkina, joten täällä näkee liikenteessä loistoautoja, joihin Suomessa vain harvalla on varaa. Myös vanhoja venäläisiä autoja on paljon ja jos tarvitset kadunvarressa kyytiä, oman kokemukseni mukaan juuri ladat ja volgat ottavat varmimmin kyytiin.