Maahanmuuttajien terveydenhuolto kangertelee

Kansanterveyslaitos aikoo selvittää maahanmuuttajien terveyttä laajalla tutkimuksella. Maahanmuuttajat ovat Suomessa tähän asti turvautuneet suomalaisia vähemmän terveydenhoitoon.

Kotimaa

Suomessa asuvien maahanmuuttajien terveydenhoito kangertelee usein heikon kielitaidon vuoksi. Terveydenhoito keskeytyy myös maahanmuuttajien vaihtaessa asuinpaikkaa.

Työviranomaiset aikovat myös kartoittaa työelämän ulkopuolella olevia maahanmuuttajia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa on noin 20 000 maahanmuuttanutta, jotka etsivät työtä. Maahanmuuttajien osuus työelämässä kaksinkertaistuu lähivuosina, ja Euroopan maat kilpailevat samasta työvoimasta. 200 000 maahanmuuttajasta työttömyyskortistossa on noin 12 000 on ulkomaan kansalaisia. Viranomaiset selvittävät syksyllä, keitä ovat työmarkkinoiden ulkopuolella olevat kotiäidit ja muut työkykyiset. Kielitaidottomuus ja yksinäisyys lisäävät masennusta, jota esimerkiksi afrikkalaiset eivät tunne sanana. Maahanmuuttajien terveydentilasta ei ole tehty aikaisemmin Suomessa näin kattavaa tutkimusta.

Lähteet: YLE Uutiset