Pakistanin presidentti eroaa

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on ilmoittanut eroavansa virastaan. Musharraf ilmoitti asiasta maanantaina suorassa televisiopuheessa, jossa hän puolustautui virkavirhesyytöksiä vastaan.

Ulkomaat

Puheessaan presidentti sanoi vastustajiensa kehitelleen valheellisia väitteitä. Musharraf kuitenkin aikoo jättää eroanomuksensa vielä kuluvan päivän aikana.

Pakistanin hallituskoalition edustajien mukaan Musharrafin vuosi sitten toimeenpanema korkeimman oikeuden tuomareiden erottaminen ja poikkeustilan julistaminen olivat virkarikos. Hallitusta johtava puolue on vaatinut presidenttiä eroamaan.

- Arvioituani tilannetta ja keskusteltuani neuvonantajien ja liittolaisten kanssa olen heidän neuvostaan päättänyt erota, vakavailmeinen totesi tv-kameralle.

Presidenttiä vastaan ei ole koskaan aiemmin nostettu virkarikossyytteitä Pakistanin 61-vuotisen historian aikana.

Intia pelkää suhteiden huononevan Pakistanin naapurivaltio Intia pelkää, että maiden suhteet huononevat Musharrafin eron jälkeen. Intian arvion mukaan kahden ydinasevaltion suhde on ollut viime vuosina suhteellisen vakaa. Nyt Intia pelkää, että Pakistanin armeija ei ole välttämättä yhtä kuuliainen siviilihallitukselle kuin sotilastaustaiselle Musharrafille. EU pitää eroa Pakistanin sisäisenä asiana eikä ole muuten kommentoinut sitä. Alueella ennen siirtomaaisännän valtaa käyttäneen Britanniaan ulkoministeri David Miliband sanoo, että Musharrafin ero päättää kriittisen kauden Pakistanin historiassa. Miliband kehoitti Pakistanin poliittisia johtajia yhteistyöhön maan taloudellisen ja turvallisuuspoliittisen tulevaisuuden varmistamiseksi. Yhdysvallat jatkaa tukea Pakistanille Presidentti George Bush on sitoutunut vahvaan Pakistaniin, joka vahvistaa demokratiaansa ja taistelee terrorismia vastaan, Valkoisen talon edustaja sanoo. Bush kiitti Pakistanin eroavaa Musharrafia yhteistyöstä taistelussa terroristijärjestö Al-Qaidaa vastaan. Yhdysvallat esitti arvionsa sen jälkeen, kun presidentti Musharraf oli tv-puheessa ilmoittanut eroavansa tehtävästään häntä uhkaavien virkarikossyytteiden takia. Musharrafia syytetään valta-aseman väärinkäytöstä muun muassa siksi, että hän erotti maan korkeimman oikeuden tuomareita vuosi sitten. Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ilmoitti jo eilen, että Musharrafin mahdollinen ero on Pakistanin sisäinen asia. Pakistan on ollut Yhdysvaltain keskeinen liittolainen kansainvälisessä taistelussa ääri-islamilaista terrorismia vastaan vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Liittolaisuudesta huolimatta Musharraf ei ole onnistunut kitkemään ääri-islamilaistem iskuja Pakistanista, päinvastoin iskut ovat viime aikoina lisääntyneet. Myös Yhdysvalloissa on esitetty turhautumista talibanien ja Al Qaidan iskujen takia. Nousi valtaan sotilasvallankaappauksella

Musharraf nousi valtaan sotilasvallankaappauksella vuonna 1999. Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen Musharraf asemoitui Yhdysvaltain liittolaiseksi niin sanotussa terrorisminvastaisessa sodassa.

Maaliskuussa 2007 Musharraf erotti Pakistanin korkeimman oikeuden johtajan, tuomari Iftikhar Chaudryn, mikä johti suurmielenosoituksiin eri puolilla Pakistania. Musharrafin kansansuosiota ovat nakertaneet taloustilanteen heikentyminen, ruoan hinnannousu ja ääri-islamilaisten militanttien vahvistuminen

Viime marraskuussa Musharraf viimein taipui jättämään armeijan ylipäällikkyyden varmistaakseen uudelleenvalintansa presidentiksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters