Asuntopula tarkoittaa vuokranantajan markkinoita

Vuokralaiset valittavat vuokranantajien unohtaneen hyvät vuokratavat. Etenkin pääkaupunkiseudulla kiristynyt kilpailu asunnoista on lisännyt väärinkäytöksiä, kertoo Vuokralaisten keskusliiton järjestöpäällikkö Ilpo Eerola Taloussanomien haastattelussa.

talous

Vuokralaisten keskusliiton mukaan asuntotilanne on pääkaupunkiseudulla tukalampi kuin koskaan, ja uusia vuokra-asuntoja vapautuu nihkeästi. Asuntopula näkyy vuokraehdoissa, jotka ovat toisinaan kohtuuttomia.

Järjestöpäällikkö Eerolan kertomissa esimerkeissä asukkaan liikkumista asunnossa on pyritty rajoittamaan, vuokraisäntä on vaatinut oikeudekseen tehdä pistotarkastuksia tai vastuu kodinkoneista on vyörytetty vuokralaiselle.

Remontit ja takuurahat hiertävät

2000-luvun suurimmat ongelmat liittyvät kuitenkin välityspalkkioiden ja remonttien maksattamiseen vuokralaisella, Eerola sanoo. Normaalia kulumista ovat pitkän ajan kuluessa syntyneet vauriot, kuten hiertymät, valon, lämmön tai kosteuden aiheuttamat, jotka ovat vuokranantajan vastuulla. Sen sijaan vuokralaisen täytyy korvata esimerkiksi äkillisesti väärinkäytön vuoksi särkynyt kodinkone tai rikkoutunut ikkuna.

Myös takuuvuokran palauttaminen on tavallinen riidan aihe. Pahimmillaan vuokralainen joutuu odottamaan vuosia itselleen kuuluvia rahoja.

Vuokralaisten keskusliitto, Suomen vuokranantajat, Kiinteistöliitto ja Rakli ovat laatineet yhdessä hyvän vuokratavan ohjeistuksen molemmille osapuolille.

Suomen Vuokranantajien keskusliiton toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo Taloussanomille, ettei järjestö puolusta hyvää vuokratapaa polkevia ehtoja.

Lähteet: YLE Uutiset