Asuntopula tarkoittaa vuokranantajan markkinoita

Vuokralaiset valittavat vuokranantajien unohtaneen hyvät vuokratavat. Etenkin pääkaupunkiseudulla kiristynyt kilpailu asunnoista on lisännyt väärinkäytöksiä, kertoo Vuokralaisten keskusliiton järjestöpäällikkö Ilpo Eerola Taloussanomien haastattelussa.

talous

Vuokralaisten keskusliiton mukaan asuntotilanne on pääkaupunkiseudulla tukalampi kuin koskaan, ja uusia vuokra-asuntoja nousee nihkeästi. Asuntopula näkyy vuokraehdoissa, jotka ovat toisinaan kohtuuttomia. Eerolan kertomissa esimerkeissä asukkaan liikkumista asunnossa on pyritty rajoittamaan, vuokraisäntä on vaatinut oikeudekseen tehdä pistotarkastuksia tai vastuu kodinkoneista on vyörytetty vuokralaiselle.

Remontit ja takuurahat hiertävät 2000-luvun suurimmat ongelmat liittyvät kuitenkin välityspalkkioiden ja remonttien maksattamiseen vuokralaisella, Eerola sanoo. Normaalia kulumista ovat pitkän ajan kuluessa syntyneet vauriot, kuten hiertymät, valon, lämmön tai kosteuden aiheuttamat, jotka ovat vuokranantajan vastuulla. Sen sijaan vuokralaisen täytyy korvata esimerkiksi äkillisesti väärinkäytön vuoksi särkynyt kodinkone tai rikkoutunut ikkuna. Myös takuuvuokran palauttaminen on tavallinen riidan aihe. Pahimmillaan vuokralainen joutuu odottamaan vuosia itselleen kuuluvia rahoja. Vuokralaisten keskusliitto, Suomen vuokranantajat, Kiinteistöliitto ja Rakli ovat laatineet yhdessä hyvän vuokratavan ohjeistuksen molemmille osapuolille. Järjestöjen välillä ei ole kitkaa vuokralaisen ja vuokranantajien oikeuksia ja velvollisuuksia määriteltäessä, Eerola vakuuttaa. Suomen Vuokranantajien keskusliiton toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo Taloussanomille, ettei järjestö puolusta hyvää vuokratapaa polkevia ehtoja. Hän myöntää, että vuokranantajilla on paremmat mahdollisuudet määritellä vuokraehtoja, kun kysyntä on suuri. Kohtuuttomuus on kuitenkin hänen mukaansa lyhytnäköistä, sillä tyytymätön vuokralainen äänestää jaloillaan. YLE Uutiset