EU:n nuoriso-orkesteri vie Rimski-Korsakovia Japaniin

Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin kesäkiertue on edennyt Japaniin. EU:n jäsenvaltioiden nuorista soittajista koottu orkesteri aloitti konserttinsa Italian Bolzanosta elokuun alussa.

kulttuuri

Perjantai-iltana eurooppalaisnuoret soittavat Japanin Kanagawassa Nikolai Rimski-Korsakovin teoksia, venäläissäveltäjän kuoleman satavuotismuistoksi.

16-vuotias suomalaisviulisti Pekko Pulakka on yksi illan nuorista orkesterimuusikoista.

- Olen hyvin innoissani tästä illasta. Tunnelma on hieno, kuten aina ennen konserttia, toteaa Pulakka.

Suomea nuoriso-orkesterissa edustaa tällä kaudella kaksi soittajaa. Pulakan lisäksi orkesterissa soittaa lyömäsoittaja Juha Lauronen.

Kiertueella nuoret ovat soittaneet monipuolisen konserttiohjelmiston. Konserteissa on kuultu mm. Berliozia, Rahmaninovia ja Mahleria. Nyt kiertue on edennyt Japanin Kanagawaan ja Rimski-Korsakov-iltaan. Japanista nuoret muusikot suuntaavat vielä elokuun lopussa kiertueen päätöskonsertteihin Pekingiin.

Orkesteri luo yhteishenkeä Kolmekymmenvuotias Euroopan Unionin nuoriso-orkesteri kootaan määräajoiksi 140 nuoresta, iältään 14 - 24-vuotiaista lahjakkaista soittajista. Kautta vuosikymmenien musisoinnin tarkoitus on ollut myös ilon ja yhteisyyden luominen. Kiertueet mahdollistavat tämän. - Kesäkiertueella asumme yhdessä ja saamme aikaan paljon enemmän kuin silloin tällöin harjoitellessa, Pulakka kertoo. Nuoret kyvyt saavat myös perinteisesti oppeja alan huipuilta. Tärkeä neuvonantaja on orkesterin musiikillinen johtaja Vladimir Ashkenazy. - Ashkenazy on valloittava persoona. Hän opettaa antaumuksella ja energisesti ja inspiroi valtavasti, luonnehtii illan konserttia sopivalla jännityksellä odottava nuori viulisti. Radion kulttuuriuutiset