Suomalaiset geneettisesti eristyksissä muusta Euroopasta

Suomi on ollut geneettisesti eristyksissä muusta Euroopasta, todetaan tuoreessa hollantilaistutkimuksessa. Vaikka eurooppalaisten perimässä ei suuria eroja olekaan, on suomalaisten ja italialaisten perimässä hollantilaistutkimuksen mukaan muita vähemmän jälkiä muinaisista väestöjen liikkeistä.

Kotimaa

Suomen tapauksessa syynä on se, että merkittävä osa suomalaisista polveutuu nykyisen Suomen alueelle muinoin asettuneesta väestöstä.

Italiassa perimän eristyneisyys johtuu tutkijoiden mukaan Alpeista, jotka ovat olleet suurten kansainvaellusten tukkeena.

Suurimmat perimän erot Euroopassa ovat nähtävillä pohjois-etelä suunnassa. Erot johtuvat etelästä kohti pohjoista suuntautuneista väestöjen liikkeistä, joista ensimmäinen tapahtui 45 000 vuotta sitten nykyihmisten saapuessa Eurooppaan. Toinen muuttoliike oli 17 000 vuotta sitten, kun jääkautta etelään väistäneet ihmiset palailivat takaisin aiemmille asuinsijoilleen. Viimeisin suuri muuttoliike alkoi noin 10 000 vuotta sitten, kun maanviljely levisi Eurooppaan Lähi-idästä. Tutkijoiden mukaan jatkossa eurooppalaista alkuperää olevien henkilöiden perimä voidaan aiempaa paremmin paikantaa. Hollantilaisessa Erasmus-yliopistossa tehty tutkimus on julkaistu Current Biology -lehdessä. Tutkimuksesta kertoi yhdysvaltalaislehti The New York Times. YLE Uutiset