1. yle.fi
  2. Uutiset

1960-luvun elektronimusiikki jättänyt jälkensä nykypäivään - katso video

Kotimaisesta 1960-luvun elektronimusiikista on tehty ensimmäinen väitöskirja. Se paljastaa, että alan suomalaiset uranuurtajat olivat eurooppalaisittain poikkeuksellisen moderneja. Pioneerityö on jättänyt jälkensä myös nykypäivän pop-musiikkiin.

kulttuuri

1960-luvulla nuori säveltäjäsukupolvi Suomessa hylkäsi klassisen musiikin perusdogmat ja ryhtyi hurjiin kokeiluihin äänimaisemissa. Niitä koristivat hälyäänet ja itse keksityt laitteet.

- Moni kysyi tosissaan, että voiko tällaista todellakin kutsua musiikiksi, jos ilmaisu ei perustu säveliin, tutkija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta sanoo.

Vaikka vaikutteita moderniin ilmaisuun otettiin ulkomailta, etenkään vanhemman polven säveltäjät eivät ymmärtäneet uutta musiikkia. Se ei herättänyt intohimoja kansan syvissä riveissäkään.

Ilman 60-luvun kokeiluhenkeä nykyhetken pop-musiikista ei kuitenkaan välttämättä olisi tullut sellaista, mitä se on nyt.

- Niin Madonnalla kuin Depeche Modellakin estetiikka löytyy kyllä taustalta. Rokintekijän ei olla se tyyppi joka soittaa kitaraa tai laulaa, vaan teknologian avulla voidaan jatkaa ilmaisua, Kuljuntausta toteaa.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi