1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Venetsian filmijuhlat alkoivat ilman isoja studioita

Venetsian filmijuhlat ovat alkaneet keskiviikkona. Yksitoistapäiväisen juhlan avajaiselokuvana nähtiin maailmanensi-iltansa saanut rikoskomedia Burn After Reading. Muun muassa Brad Pittin ja George Clooneyn tähdittämä Coenin veljesten uutukaisohjaus ei kuitenkaan kilpaile filmijuhlien kilpasarjassa.

kulttuuri

Hollywoodin suuret elokuvastudiot loistavat filmijuhlilla poissaolollaan, mikä johtuu festivaalin johdon mukaan siitä, että vuodenvaihteen käsikirjoittajien lakko on lykännyt niiden julkaisemien elokuvien ensi-iltoja.

Vaikka isot tuotannot ovat poissa filmijuhlilta, tulee punaisille matoille käyttöä tähtinäyttelijöiden lukumäärän takia. Filmijuhlille osallistuvat jo mainittujen näyttelijöiden lisäksi myös muun muassa Kim Basinger, Charlize Theron, John Malkovic ja Tilda Swinton.

Tähdet ovat hankkineet näkyvyyttä elokuvien lisäksi myös muille asioille. George Clooney järjesti tiistaina festivaalin yhteydessä tilaisuuden, jossa kerättiin varoja Darfurin kriisin jalkoihin jääneille sekä Myanmarin myrskytuhojen uhreille.

Kaikkiaan filmijuhlilla nähdään 52 elokuvaa. Virallisen sarjan ulkopuolella, elokuvajuhlien sivusarjassa nähdään myös suomalaista väriä Jukka-Pekka Valkeapään ohjaaman Muukalainen-elokuvan muodossa.

Kultainen leijona katsoo kohti Japania Arvostettuun kilpasarjaan on valittu 21 elokuvaa. Ennakkosuosikkeina Kultaisen leijonan voittajaksi on pidetty kahden japanilaisen mestariohjaajan teoksia, jotka ovat Hayao Miyazakin animaatio Ponyo rantakalliolla ja Takeshi Kitanon Akilles ja kilpikonna. Vahvoilla ovat myös ranskalaisen Barbet Schroederin niin ikään Japaniin sijoitettu elokuva L'Inju La Bete dans l'Ombre ( Peto varjossa) sekä muun muassa Unelmien sielunmessu -elokuvan ohjanneen amerikkalaisen Darren Aronofskyn uutuus The Wrestler. Viime vuonna kilpasarjan ohjelmisto oli ladattu poliittisilla elokuvilla. Pääpalkinnon voitti taiwanilaisen Ang Leen ohjaama vakoojatrilleri Lust, Caution. Kultaisen leijonan myöntää palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimii saksalainen Wim Wenders, joka tunnetaan muun muassa elokuvien Buena Vista Social Club, Berliinin taivaan alla ja Paris, Texas ohjaajina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi