1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Greenpeace: Olkiluodossa kahdet hitsausohjeet

Olkiluodon ydinvoimalaa rakentava Bouygues-yhtiöllä on kahdet hitsausohjeet, sanoo Greenpeace. Ympäristöjärjestön mukaan ranskalainen yhtiö toimitti viralliset ohjeet Säteilyturvakeskuksen hyväksyttäväksi, mutta hitsaustyöt tehtiin toisten, huomattavasti kehnompien standardien mukaan.

talous

Greenpeace sanoo, että se on saanut haltuunsa molemmat ohjeet, ja ero on dramaattinen. Järjestön mukaan työmaalla on hitsattu niin kutsuttuja voimaliitoksia heppoisten, voimaa kantamattomien liitosten tapaan STUK:in selän takana. Kansainväliset standardit edellyttävät voimaliitoksissa kahta 12 senttimetrin pituista hitsiä, kun työmaalla on käytetty vain yhtä kahden senttimetrin pituista hitsiä.

Myös YLEn Ajankohtainen kakkonen on raportoinut vakavista turvallisuuspuutteista Olkiluodon rakennustyömaan hitsaustöissä. Hitsaustyöt aloitettiin ydinreaktorin työmaalla kesällä 2005, mutta ensimmäiset hitsausohjeet hyväksyttiin vasta syksyllä 2006.

Greenpeace on pyytänyt myös riippumatonta asiantuntijaa, fysiikan tohtori Helmut Hirschiä, arvioimaan Olkiluodon rakennustöitä. Hänen mukaansa rikkeet ovat selviä ja saattavat vaarantaa reaktorirakennuksen kestävyyden. Hirschillä on 30 vuoden kokemus ydinvoima-asiantuntijana. Hän on työskennellyt muun muassa Itävallan ja Saksan liittovaltioille ja kuuluu OECD:n ydinenergiajärjestön (NEA) asiantuntijaryhmään.

Olkiluoto kompuroi ongelmasta toiseen

Viimeksi torstaina talouslehti Les Echos kertoi, että Olkiluodon uutta reaktoria rakentava ranskalainen Areva on joutunut nostamaan kustannusarviotaan 50 prosenttia alkuperäisestä. Areva kiisti tiedon. Aikaisemmin tällä viikolla Rakennusliitto antoi lakkovaroituksen, sillä lähes 300 puolalaisen rakennustyömiehen palkanmaksussa on epäselvyyksiä.

Hitsaustöiden turvallisuuspuutteiden lisäksi Ajankohtainen kakkonen on raportoinut myös Bouyguesin määräämästä puhekiellosta. Pääluottamusmiehen mukaan työntekijöitä on suullisesti kielletty erityisesti kertomasta työmaan laatuongelmista. Niistä ei ole saanut puhua edes työn tilaajalle, Teollisuuden Voima Oy:lle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi