1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurin budjettiin pieniä korotuksia

Kulttuurin budjetti nousee ensi vuodeksi kymmenellä prosentilla. Kulttuurin rahoituksesta sovittiin tänään hallituksen budjettineuvotteluissa.

kulttuuri

Aiemmin esillä olleisiin summiin ei tullut suuria muutoksia. Kulttuuriministerin erityisavustaja Carl Haglund kertoo, että ainoat muutokset olivat nekin parannuksia.

Muutokset koskivat muun muassa Tali-Ihantala-museohanketta, joka saa kahden miljoonan euron määrärahan sekä valtion taidemuseota, jolle hallitus myönsi pienen lisän Ateneumin ulkovalaistuksen järjestämiseksi.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto sai puolestaan lupauksen siitä, että sille hankitaan uudet vuokratilat. Arkiston vuokranantaja on irtisanonut sen vuokrasopimuksen, joka päättyy joulukuun alkuun mennessä.

Suurimmat hankkeet jo tiedossa

Suurin osa kulttuurin budjettikäsittelystä oli ennalta sovittujen hankkeiden lukkoonlyömistä. Niihin kuuluvat muun muassa vuoden alusta voimaan astuvat apurahansaajien sosiaaliturvaa koskevat uudelleenjärjestelyt sekä samaan aikaan käyttöön otettava verovapaa kulttuuriseteli.

Myös teatterien, orkesterien ja museoiden valtionosuuksia lisätään sovitulla tavalla. Kulttuuriministeri kuitenkin edellyttää, että kunnat käyttävät saamansa lisärahat siihen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettu.

Erityisavustaja Carl Haglundin mukaan tarkoituksena ei ole, että rahat katoavat mustaan reikään kunnan budjetissa samalla kun esimerkiksi teatterien määrärahoja vähennetään.

- Jotkut kunnat ovat hoitaneet homman vähän huonosti. Esimerkiksi Turku on ollut tässä mielessä surkuhupaisa. Ministeriössä on harkittu eri toimia, jos näin yhä menetellään.

Turun kulttuuripääkaupunkihanketta vuodelle 2011 tuetaan ennalta sovitusti kahdella miljoonalla eurolla.

Tarkemmin kulttuurin budjettia eritellään, kun se esitellään eduskunnalle heti syysistuntokauden alkaessa.

Kulttuurin osalta budjetin kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa veikkausvoittovarojen suuruus sekä Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ja Tali-Ihantala-museon kaltaiset uudet lisähankkeet.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi