Ydinvoimaloiden seisokeista pahoja pulmia lääketieteelle

Maailmaa uhkaa pula lääketieteessä käytettävistä radioaktiivisista isotoopeista, varoittaa kanadalaisen atomienergiayhtiön tiedottaja. Syynä on se, että kaikki viisi lääketieteessä hyödyllisiä isotooppeja tuottavista ydinreaktoreista on suljettu tällä viikolla toisistaan riippumattomista syistä.

Ulkomaat

Belgiassa Charleroin lähellä sijaitseva reaktori suljettiin vuodon takia. Neljä muuta ovat normaalissa huollossa.

Radioaktiivisia isotooppeja käytetään eräiden syöpä- ja sydänsairauksien diagnosoinnissa. Radioaktiivista materiaalia päästetään potilaan kehoon, ja säteilyn jakautumista verrataan jakautumaan terveellä ihmisellä.

Maailmalla tehdään tällaisia hoitotoimenpiteitä noin 30 miljoonaa vuodessa. Toimenpiteessä käytettävät aineet säilyvät käyttökelpoisina alle kolme vuorokautta, kun rutiininomainenkin huoltoseisokki ydinvoimalassa kestää ainakin viisi päivää.

Sairaaloissa jo ongelmia Yhdysvaltain sairaaloissa on jo raportoitu isotooppipulasta. Euroopassa puute voi tuntua ensi viikolla, arvioi Yhdysvaltain ydinlääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Robert Atcher. Kaikkien hyötyisotooppeja valmistavien reaktorien yhtäaikainen sulkeminen on onneton sattuma, sillä huoltoseisokkeja ei koordinoida millään kansainvälisillä sopimuksilla. - Tulevaisuudessa asia voi olla toisin, toivoo Kanadan Ontarion ydinlääketieteen yhdistyksen johtaja Christopher O'Brien. Suomen tilanne epäselvä

Suomen tilanne ei ole vielä täysin selvillä. Suomen sairaaloille radioaktiivisia lääkkeitä valmistaa Map Medical Technologies Oy, joka pääasiassa hankkii raaka-aineensa suljetusta Charleroin reaktorista Belgiasta.

- Suomen tilanteesta on tällä hetkellä vaikea sanoa. Jos nämä Euroopan reaktorit pysyvät kiinni, näkyvät vaikutukset myös Suomessa. Meillä on kuitenkin myös vaihtoehtoisia toimituspaikkoja. Ongelmana on se, että tilanne on koko Euroopan laajuinen, ja on epävarmaa kuinka paljon Kanadassa sijaitseva reaktori pystyy toimittamaan raaka-ainetta. Keskustelemme kanadalaisten kanssa heti, kun siellä herätään, sanoo Map Medicalin toimitusjohtaja Mika Nyyssönen.

Map Medical Technologies on Pohjoismaiden ainoa radioaktiivisia lääkkeitä valmistava yritys, jonka asiakkaita ovat kaikki radioaktiivisia isotooppeja käyttävät Suomen sairaalat.

Nyyssösen mukaan vaikutukset voivat näkyä Suomessa ensi viikon loppupuolella, jolloin osaa tuotteista ei mahdollisesti pystytä valmistamaan. Todennäköisesti tilanteesta ei aiheudu potilaille akuuttia vaaraa, mutta jos raaka-ainetta ei saada, jää isotooppilääketieteen osastoilla tehtävistä tutkimuksista 70-80 prosenttia tekemättä.

Lähteet: YLE Uutiset