Hurrikaani sotkee republikaanien puoluekokousta

Yhdysvalloissa republikaanien puoluekokouksen aikataulu on laitettu uusiksi maan etelärannikkoa lähestyvän Gustav-myrskyn vuoksi. Minnesotassa maanantaina alkavan kokouksen ohjelma on peruttu ensimmäisenä päivän osalta. Maanantaina hoidetaan juoksevia asioita.

Ulkomaat

- Nyt ei ole puoluepolitiikan aika vaan meidän on oltava amerikkalaisia, puolueen presidenttiehdokas John McCain sanoi kokousväelle.

Kokous on presidentinvaalien kampanjoinnin käännekohta, jossa senaattori John McCain nimetään virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi ennen marraskuun vaaleja. Valkoinen talo ilmoitti sunnuntaina, että presidentti George Bush jää kokonaan pois puoluekokouksesta hurrikaanin vuoksi. Bush matkustaa maanantaina Texasiin, jossa hän seuraa myrskyn etenemistä pelastustöitä johtavasta viranomaiskeskuksesta.

Hurrikaani Gustavin odotetaan iskevän etelään Mississippin, Louisianan tai Texasin osavaltioiden alueelle myöhään maantaina tai tiistain puolella.

Republikaanien harmiksi Yhdysvalloissa on Gustavin lähestyessä alettu muistella, kuinka Bush hallintoineen töpeksi viranhoidossa vuonna 2005 hurrikaani Katrinan tuhotessa New Orleansia ja muuta Meksikonlahden rannikkoseutua. Noin 1 600 ihmistä sai surmansa myrskyn iskettyä alueelle ja New Orleansin patovallien ptettyä. Bushin poisjäänti puoluekokouksesta kieliikin siitä, ettei hän halua tehdä samaa virhettä toistamiseen.

Tiedotusvälineiden huomio saattaa kiinnittyä hurrikaaniin, jonka tuhovoiman tuulineen, rankkasateineen ja hyökyaaltoineen pelätään olevan valtava. Republikaanit olivat toivoneet suurta julkisuutta ehdokkaansa linjanvedoille.

Lähteet: Reuters, AFP