1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin pääministeri ilmoitti erostaan

Japanin pääministeri Yasuo Fukuda ilmoitti yllättäen erostaan maanantain tiedotustilaisuudessa. Epäsuosittu pääministeri perusteli eroaan halulla laukaista poliittisesti lukkiutunut tilanne.

Fukuda on kamppaillut sekä heikkojen kannatuslukujen että kahtia jakautuneen parlamentin kanssa. Oppositio sai ylähuoneen hallintaansa viime vuoden heinäkuussa pidetyissä vaaleissa, minkä vuoksi se pystyy viivästyttämään lainsäädäntötyötä.

Fukudan ero ei automaattisesti tarkoita uusia vaaleja. Hänen edustamansa Liberaalidemokraattisen puolueen täytyy valita itselleen uusi johtaja ja saada luottamuslause parlamentin alahuoneelta, mikäli se mielii jatkaa hallituskoalition johtamista.

Oppositiossa oleva Demokraattinen puolue kuitenkin vaati heti maanantaina, että seuraavan pääministerin täytyy pikaisesti hajottaa parlamentti ja järjestää ennenaikaiset vaalit. Puolue muistutti, että Fukuda oli jo toinen pääministeri peräkkäin, joka jättää tehtävänsä ilman vaaleja.

Fukuda, 72, nousi pääministeriksi vasta viime syyskuussa. Hän seurasi pääministerinä Shinzo Abea, joka erosi terveydellisistä syistä oltuaan vallassa vain vuoden.